Fotograf: Fredrikshamns hamn på en bild från 2013.

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Fredrikshamn får LNG-terminal

En LNG-terminal ska byggas i hamnen i danska Fredrikshamn. Senast våren 2018 ska LNG-drivna fartyg kunna bunkra vid den nya anläggningen.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] kunna bunkra vid den nya anläggningen.

Bakom projektet står det danska bunkringsföretaget Bunker Holding, som ingått ett avtal med Fredrikshamns kommun om uppförandet av den nya LNG-terminalen. Enligt företaget är huvudsyftet med den nya anläggningen, där naturgas från det danska naturgasnätet ska omvandlas till LNG, att serva den maritima sektorn i Danmark och Sverige med lokalt framställd LNG.

Strategiskt läge

Bunker Holding uppger vidare att man har valt just Fredrikshamns hamn som plats för den nya LNG-terminalen tack vare hamnens strategiska läge, där omkring 100.000 fartyg årligen passerar.

– Det är mycket glädjande att ett företag som Bunker Holding vill etableras sig hos oss, och att man valt vår hamn som placering för en av de första LNG-investeringarna i Europa, säger Mikkel Seedorff Sørensen, vd för Frederikshavn Havn.

”Ökande efterfrågan”

Den nya LNG-terminalen kommer att levereras av det danska företaget Kosan Crisplant, och den kommersiella delen av bunkringsoperationerna kommer att hanteras av Unioil Supply, som är ett dotterföretag till Bunker Holding.

– Vi väntar oss en ökande efterfrågan på LNG de kommande åren och vi är måna om att hitta rätt samarbetspartners, så att vi på ett välorganiserat sätt ska kunna täcka hela Danmark och Sverige, säger Peter Zachariassen, utvecklingschef hos Bunker Holding.

Terntank gläds

Ett av de rederier som redan har investerat i LNG-drivna fartyg är Skagen-baserade Terntank Rederi, som gläds åt beskedet.

– Terntank ser mycket positivt på detta initivativ i Fredrikshamns hamn. Vi har länge efterlyst att några att de stora bunkerleverantörerna ska ta initiativ till att erbjuda LNG, och denna nya anläggning passar perfekt in i vår strategi, där vi redan nu har fyra fartyg i order som ska gå på LNG, säger Jens P. Buchhave, vd för Terntank Rederi.

Arbetet med etableringen av den nya LNG-terminalen inleds redan i innevarande vecka, och om allt går i lås kommer terminalen att vara redo att tas i bruk i slutet av nästa år, dock senast till våren 2018.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]