Kategori: RoRo | Hamn/Logistik

Ny Rysslandslinje på gång

Liepaja anlöps på vägen i en ny färjeförbindelse som planeras mellan Ryssland och Tyskland. Trafiken ska opereras med ropax-fartyg.

Den nya linjen är ett lettiskt initiativ. Det har i detta skede inte ännu gått att klarlägga vilket rederi som ska trafikera den planerade linjen Ust–Luga–Liepaja–Baltiysk–Sassnitz med ett ropax-fartyg med kapacitet för över 1.500 filmeter last och 110 passagerare. För närvarande opererar Stena Line färjetrafik mellan Liepaja och Travemünde med ropax-färjorna Ask och Urd.

Oklar tidpunkt

Terminaldirektör Andris Ivanovs vid hamnoperatören Terrabalt i Liepaja säger till Sjöfartstidningen att godset för den planerade färjelinjen finns, men att det ännu inte är känt exakt när trafiken ska inledas. Den har planerats i samarbete med speditionsföretaget Alfastar Group. Marknadschef Ivo Kolins på Liepaja Special Economic Zone säger till Sjöfartstidningen att färjelinjen får avgångar två gånger i veckan och att den har planerats redan från början av juni. Avtalet mellan Terrabalt och Alfastar Group har enligt honom redan undertecknats. Det fartyg som ska sättas i trafik är på varv och arbetet har emellertid tagit mer tid än planerat. Det första ropax-fartyget kommer sannolikt i början av juli att inleda trafik med en gång i veckan. Om trafiken utvecklas väl planerar man att introducera ett andra ropax-fartyg på linjen.

Linje nummer två

Ust-Luga har redan en linje till Tyskland. Trafik på tågfärjelinjen Ust-Luga–Baltiysk–Sassnitz inleddes första gången hösten 2006 och återupptogs i fjol, nu huvudsakligen med anlöp av de två ändhamnarna. Baltiysk anlöps vid behov. På denna linje seglar Petersburg med avgång en gång i veckan. Fartyget kan lasta 50 trailrar och 49 järnvägsvagnar och passagerarkapaciteten är 110.

Kommentarer

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.