Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Fartygsaffärer | Folk/företag | Tank

Nytt i toppen på Stena Bulk

Man kan med fog säga att Erik Hånell har kommit hem. Visserligen är han född i Västernorrland, men det var till Göteborg han flyttade redan som 20-åring. Nu är han tillbaka i stan, den här gången som nybliven vd för Stena Bulk. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only], den här gången som nybliven vd för Stena Bulk. 

– Visst känns det som att cirkeln är sluten. Här läste jag på sjöbefälsskolan, och här jag började jag min karriär när jag gick iland, säger han och tittar ut över ett blåsigt Göteborg från femte våningen på Stenas huvudkontor.

Många skulle nog darra på manschetterna inför tanken på att ta över efter någon som den ryktbare förre vd:n Ulf G Ryder. Men inte trygge norrlänningen Erik Hånell. 

– Nej, jag tvekade aldrig. Det här var ett steg som båda parter ville ta. Däremot så har det varit viktigt för mig att skaffa mig en egen plattform att utgå ifrån. 

I praktiken innebär det att det skett en föryngringsprocess på Stena Bulk. 

– Vi har nyrekryterat och skapat ett team med många unga, energiska människor. Jag vill ju inte bara förvalta det som Ulf byggt upp, utan också bygga vidare och leda utvecklingen på mitt sätt. 

Valde karriär på land

Det fanns en tid i Erik Hånells karriär då han stod inför ett vägval. För 13 år sedan jobbade han som överstyrman på olika tankers och skulle precis befordras till kapten. 

– Jag tvekade länge mellan att fortsätta jobba till sjöss eller gå iland. Till slut valde jag att gå iland. Jag tänkte att jag i värsta fall alltid kan återvända till sjön. 

Det var ett val han aldrig behövt ångra. Efter något år anställdes han som operatör på Stena Bulk, och sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. 

– Jag förflyttades till Houston där jag efter ett tag blev avdelningsmanager. Sedan blev jag operationsmanager worldwide, för att till slut bli kontorschef. Och så kom då förfrågan om att bli vd.

Måste fortsätta expandera 

Självklart har han redan hunnit fundera på i vilken riktning Stena Bulk ska gå. 

–  Det gäller att hela tiden växa. Växer man inte så dör man. Det handlar inte nödvändigtvis om antal fartyg, utan att hela tiden hitta nya affärsmodeller, nya partners och nya marknader. 

En av de marknader han vill utforska är Afrika. 

– Det är något av en joker i leken. Vi har ju redan ett samarbete med Sonangol i Angola, men det finns mycket potential i andra länder därnere också. 

När det gäller konkreta planer i form av nybeställningar är han mera försiktig. 

– Vi beställde två MR-tankers precis innan jul, men nu får vi se. Även om varvspriserna är relativt låga gäller det att veta när det är exakt rätt läge att köpa. 

Håller sig i form

Även om han nu har gått iland så har han inte övergett sjön helt och hållet. 

– Jag älskar havet. Det har jag gjort ända sedan jag som grabb blickade ut över vattnet vid Höga kusten i Norrland och längtade ut i världen. Nu på somrarna brukar jag och familjen göra små strandhugg med vår motorbåt längs med kusten så ofta som möjligt, säger 42-årige Erik Hånell som också försöker hinna med att träna både löpning och tennis.

– Ja, det gäller att hålla sig i form. Det är förresten en av flera saker jag har gemensamt med Ulf G Ryder, där kanske det viktigaste är att vi bägge är drivande i affärer och vill få saker och ting gjorda.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]