Fotograf: Nils Cronholm

Kategori: Fartygsaffärer | Passagerarsjöfart

Förundersökning inledd – Birger Jarl byter namn

Passagerarfartyget Birger Jarl smet från Stockholm trots nyttjandeförbud och utan att ta ombord lots. Nu är Kustbevakningen igång med en förundersökning. Samtidigt har nu fartyget bytt ägare och namn.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]et bytt ägare och namn.

Det var under tisdagen i förra veckan som Birger Jarl lämnade Stockholm, det trots att inspektörer från både Kustbevakningen och Transportstyrelsen precis före avgången påpekat att det fanns brister i fartygets dokumentation som gjorde att de inte fick lämna kajen. Bland annat fanns ett nyttjandeförbud på fartyget, men fartyget lämnade hamnen ändå.

– De vill inte ha fartyget i Stockholm och vi måste få någonstans att lägga henne, sa den dåvarande ägaren Leif-Ivan Karlsson till Sjöfartstidningen i samband med avfärden.

Lämnade utan lots

Fartyget lämnade Stockholm utan att ta lots trots att det är över 70 meter och därmed lotspliktigt.

– Vi har sagt upp platsen i Stockholm och har pratat med både Kustbevakningen och Transportstyrelsen och allt är okej, hon är klassad som fritidsbåt och är inte lotspliktig, sa befälhavare Ulf Larsson till Sjöfartstidningen efter avgången.

Utredning pågår 

Resan gick till Vivstavarv i Timrå där Kustbevakningen väntade på kajen eftersom man misstänkte att fartyget gjort sig skyldigt till brott. Och just nu pågår en förundersökning där Mattias Jarde är förundersökningsledare.

– Det är ett pågående ärende där vi utreder om de gjort sig skyldiga till brott mot sjölagen och mot fartygssäkerhetslagen, säger han.

Av sekretesskäl vill han vill inte namnge vilka personer som misstänks för brott, men säger att de räknar med att utredningen kommer att pågå i omkring tre veckor.

– Sedan lämnar vi över ärendet till åklagare som får ta ställning i det, säger han.

Bytt namn till Baltic Star

Samtidigt har ett ägarbyte genomförts av fartyget, vilket gick igenom hos sjöfartsregistret den 4 maj. Ansökan skickades in via Leif-Ivan Karlssos bolag Rederi Karlssons AB den 24 april, men kompletteringar behövde göras och bytet gick igenom den 4 maj.

– Fartyget heter numera Baltic Star, vilket det även hetat tidigare. Inskriven ägare är Rederi Hotell Fartyget BJ AB, säger Pontus Schenkel, jurist på sjöfartsregistret till Sjöfartstidningen.

I samband med avresan från Stockholm den 28 april stod Rederi Karlssons AB och Leif-Ivan Karlsson som ägare av fartyget.

Enligt Bolagsverkets uppgifter så är Leif-Ivan Karlsson helägare även till bolaget Rederi Hotell Fartyget BJ AB.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]