I Stockholm Norvik, ökade containertrafiken med 8,5 procent och roro-trafiken med hela 16,5 procent under 2022.

Fotograf: Stockholms hamnar

Kategori: Färjetrafik | Hamn/Logistik

Fortsatt succé för Norvik

Godsvolymerna i Stockholm Norvik Hamn bara fortsätter att öka, samtidigt som hela Stockholms Hamnar blickar tillbaka på ett år med både ökade passagerarantal och höga godsvolymer – trots vikande konjunktur.
Trots det svårare ekonomiska läget och oroligheter i världen har godstransporterna genom Stockholms Hamnar fungerat väl. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande under tisdagen. Stockholm Norvik ökade containertrafiken med 8,5 procent och roro-trafiken med hela 16,5 procent under 2022 jämfört med året innan. Det är första gången som hamnen har möjlighet att jämföra statistik med ett föregående år eftersom hamnen invigdes i maj 2020.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]delande under tisdagen. Stockholm Norvik ökade containertrafiken med 8,5 procent och roro-trafiken med hela 16,5 procent under 2022 jämfört med året innan. Det är första gången som hamnen har möjlighet att jämföra statistik med ett föregående år eftersom hamnen invigdes i maj 2020.

Antalet längdmeter gods i Norvik ökade från 1,3 till 1,5 miljoner. Totalt hade Stockholm Norvik 2.400 fartygsanlöp under 2022 vilket är 34 procent fler än under 2021.

– Det är glädjande att Stockholms Hamnar visar starka siffror både vad gäller mängden gods och antalet passagerare. Sjöfarten är ett effektivt och miljövänligt transportsätt som skapar goda möjligheter för hela regionen att fortsätta växa, säger Clara Lindblom (V), styrelseordförande Stockholms Hamn i pressmeddelandet.

Det totala antalet längdmeter gods inom Stockholms Hamnar minskade marginellt från 9,1 miljoner längdmeter till 8,9 miljoner. Minskningen motsvarar 1,6 procent, från vad Stockholms hamnar beskriver som mycket höga siffror för 2021.

– Vi är glada att de viktiga godstransporterna fungerar så bra trots flera tuffa år. De stabila godsvolymerna är ett tydligt kvitto på hur viktiga Stockholms Hamnars hamnar är för en hållbar varuförsörjning av Stockholmsregionen och hela Mälardalen. Med nybyggda Stockholm Norvik, som redan visar stor tillväxt, står vi dessutom starkt rustade med ökad kapacitet som ger våra kunder stora möjligheter att växa, säger Magdalena Bosson, vd Stockholms Hamn i pressmeddelandet.

Antalet färjepassagerare har ökat markant mot 2021 och återhämtningen efter pandemin är mycket god enligt bolaget. Totalt har 7,4 miljoner färjepassagerare rest via Stockholms Hamnar under 2022 vilket är en ökning med 67 procent mot föregående år. Det är dock fortfarande färre än före pandemin då i snitt elva miljoner färjepassagerare reste via Stockholms Hamnar årligen.

– Det är otroligt glädjande att Stockholm står sig mycket stark som destination med kraftigt ökande antal passagerare efter pandemin. Vi välkomnar denna starka återhämtning som är så viktig för besöksnäringen, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig färjor och kryssningstrafik på Stockholms Hamnar i pressmeddelandet.

Stockholms hamnar tappade en tredjedel av de bokade anlöpen under 2022. Dock valde flera av fartygen att stanna längre istället. Foto: Christopher Kullenberg Rothvall

Tappade en tredjedel av kryssningsanlöpen 

Under 2022 tog Stockholms Hamnar emot 206 kryssningsfartyg och antalet kryssningspassagerare var 450.000. Det är en bra bit kvar till de rekordhöga siffrorna före pandemin, men en rejäl ökning från 2021. De lägre siffrorna inom kryssningssegmentet beror nästan uteslutande på Rysslands krig i Ukraina där effekten blev att hamnen gick från över 300 inbokade anlöp till 206, vilket betyder att de tappade nära en tredjedel av anlöpen. Tappet har handlat om de största fartygen för i huvudsak den amerikanska breddmarknaden.

– Vi har tappat fartyg från alla stora rederier. De tyska rederierna hade en väldigt bra beläggning, men i snitt låg beläggningen på 53 procent, säger Stefan Scheja till Sjöfartstidningen.

Dock blev effekten att fartygen valde att stanna längre. Totalt har 87 fartyg stannat över en natt, tio fartyg två nätter och fem fartyg under tre nätter eller mer.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]