Fotograf: Henrik Ekberg

Kategori: Container | Hamn/Logistik | Passagerarsjöfart

Fortsatt ökning av bilar i Göteborg

Bilhanteringen ökade med hela 20 procent under det första kvartalet. Minskar gör dock passagerartrafiken.  

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] passagerartrafiken.  

Ökningen av bilar har förstås sin förklaring i Volvo Cars försäljningsframgångar. 

– Volvo Cars fortsätter att producera och exportera stora volymer bilar från Torslandafabriken och det ger givetvis starka utslag på volymerna i hamnen. Det rör sig om en stor volymökning från redan väldigt höga volymer, och det är starkt att man lyckats öka försäljningen ytterligare, säger Magnus Kårestedt, vd på Göteborgs Hamn AB i ett pressmeddelande.

Konflikträtten 

Under årets första kvartal skeppades 188.000 containrar från Skandinaviens största containerterminal. Det innebär en uppgång med tre procent jämfört med förra året, som i och för sig var den svagaste på över tio år. 

– Vi hade hoppats på en kraftigare återhämtning under årets första kvartal då transportbehovet är fortsatt stort och inga stridsåtgärder pågått i hamnen sedan i somras. Nu förväntas regeringen komma med lagstiftning som tydliggör kollektivavtalets roll, säger Magnus Kårestedt.

Från land till sjö

Den intraeuropeiska roro-trafiken i Göteborg ökade förra året rejält, en trend som håller i sig – det första kvartalet ökade roro-trafiken med fem procent.

– Den grundläggande förklaringen är den fortsatt goda europakonjunkturen. Göteborgs hamn har också duktiga rederier på rorosidan som tillsammans ger god service och hög frekvens till destinationer runt om i Europa. Det gör att det blir attraktivt för industrin att flytta mer intraeuropeiskt gods från land till sjö, säger Magnus Kårestedt.

Passagerartrafiken minskar

5,9 miljoner ton energiprodukter hanterades i Energihamnen under det första kvartalet 2018, en ökning med tre procent jämfört med samma kvartal året innan. Det är i nivå med 2016 års första kvartal som var det bästa i hamnens historia för energiprodukter. Enligt Göteborgs Hamns så minskar containertrafiken på järnväg samt passagerartrafiken. Det sistnämnda med hela16 procent jämfört med förra årets första kvartal.

Gods- och passagerarvolymer första kvartalet 2018

  Jan-mars 2018 Jan-mars 2017 Jfr %
Container, TEU 188 000 184 000 3%
Järnväg, TEU 100 000 106 000 -5%
Roro-enheter 152 000 146 000 5%
Nya bilar 80 000 68 000 20%
Olja, m.ton 5,9 5,7 3%
Passagerare 223 000 264 000 -16%

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]