Silja Symphony passerar Oxdjupet i Stockholms skärgård.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Fortsatt återhämtning för Tallink Grupp

När Tallink Grupp nyligen redovisade sin passagerar- och fraktstatistik för september och tredje kvartalet 2022 visade rederiet flera positiva resultat jämfört med föregående år, bland annat för trafiken mellan Sverige och Finland.

Under september 2022 transporterade Tallik Grupps färjor totalt 392.491 passagerare, vilket är en ökning med 26,5 procent jämfört med september 2021. Antalet fraktenheter ökade med 0,6 procent till 34.169 enheter under samma period. Ökningarna har kommit trots att sex av rederiets fartyg är utchartrade sedan den 20 september 2022.

Ökning med över 65 procent

Under årets tredje kvartal transporterade bolaget totalt 1.893.603 passagerare, vilket är en ökning med 65,5 procent jämfört med samma period föregående år. Antalet transporterade fraktenheter ökade med 13,1 procent till 102.399 enheter och antalet passagerarfordon ökade med 21 procent och uppgick till 277.747 fordon under årets tredje kvartal jämfört med juli till september i fjol. 

– Jag är väldigt glad över att vi kan rapportera positiv statistik för vårt viktigaste kvartal under året. Självklart är det fortfarande inte jämförbart med före covid-19 pandemin, men det är väldigt bra siffror för ett kvartal då världen förutom att ännu inte ha hämtat sig från pandemin dessutom står inför nya globala kriser, säger Paavo Nõgene, vd för Tallink Grupp, i ett pressmeddelande.

Finlandstrafiken ökade mest

Den största passagerarökningen under kvartalet var mellan Sverige och Finland med en ökning med totalt 82,2 procent jämfört med samma period förra året. Rutten mellan Estland och Finland såg också en betydande återhämtning under kvartalet jämfört med föregående år och en ökning av passagerarantalet med 61,7 procent.

Nu förbereder sig bolaget för lågsäsongen.

– När vi nu går in i det sista kvartalet av detta turbulenta år har vi tagit flera avgörande steg för att säkra ekonomin för vår verksamhet under lågsäsongen, bland annat genom olika charteravtal för våra fartyg. Även om det innebär att vi har färre produkter att erbjuda våra kunder under de kommande månaderna så betyder det också att vi har säkrat framtiden för fartygen i vår flotta, och att vi kommer att kunna erbjuda fler produkter igen när våra fartyg återvänder till Östersjön, säger Paavo Nõgene i pressmeddelandet.