Flagship One byggs i Örnsköldsvik.

Fotograf: Ørsted

Kategori: Miljö

Första spadtaget för produktion av e-metanol

Under onsdagen togs första spadtaget för Europas största e-metanolprojekt, Flagship One. Det handlar om en storskalig produktionsanläggning av elektrometanol för framförallt sjöfarten som byggs i Örnsköldsvik av bolaget Ørsted.

Flagship One, som ursprungligen utvecklades av den svenska elektrobränsleutvecklaren Liquid Wind, kommer att placeras intill Övik Energis kraftvärmeverk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik, där även evenemanget med det första spadtaget ägde rum.

Produktionsstart 2025

Enligt bolagen markerar byggstarten en ny grön era inom sjöfart, där storskaliga metanolproduktionsanläggningar kommer att leverera bränsle till en växande flotta av metanoldrivna fartyg. Anläggningen i Örnsköldsvik ska påbörja produktionen under 2025, då man årligen kommer att producera 50.000 ton e-metanol.

– Flagship One är ett banbrytande projekt som kommer att starta en ny era för grön sjöfart och för Ørsted. Jag är mycket glad över att vi nu har påbörjat byggandet på plats tillsammans med andra ledare inom gröna bränslen från hela leveranskedjan, säger Anders Nordstrøm, COO på Ørsted P2X i ett pressmeddelande.

Blir störst på elektrobränslen i Europa

Produktionsanläggningen ligger på samma mark som det kombinerade biomassaeldade kraftvärmeverket Hörneborgsverket, som drivs av Övik Energi. E-metanol från anläggningen kommer att produceras genom att använda förnybar el och biogen koldioxid som fångas in från värmeverket.

– Det här kommer snart att bli den största elektrobränsleanläggningen i kommersiell skala i Europa, och på Liquid Wind är vi glada över att Ørsted nu inleder byggfasen av projektet. Flagship One är vårt första sålda projekt, och det är bara början på vår resa att bli den ledande utvecklaren av elektrobränsleanläggningar, säger Claes Fredriksson, vd och grundare av Liquid Wind.