Dr Rachel Buckingham, ortopedisk kirurg, tillsammans med lokal vårdpersonal, samtalar med den fyraårige patienten.

Fotograf: Mercy Ships

Kategori: Specialfartyg

Första operationen utförd på Global Mercy

Den 7 mars genomfördes den första operationen ombord på välgörenhetsorganisationen Mercy Ships nybyggda sjukhusfartyg. Fyraårige Amadou i Dakar fick hjälp att korrigera sina felställda ben.
Sjukhusfartyget Global Mercy ligger sedan i mitten av februari i hamnen i Dakar, Senegal. Amadous operation är den första av drygt 40 operationer på barn som ska genomföras ombord på Global Mercy bara under mars, skriver Mercy Ships i ett pressmeddelande.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]:paragraph –>

Sjukhusfartyget Global Mercy ligger sedan i mitten av februari i hamnen i Dakar, Senegal. Amadous operation är den första av drygt 40 operationer på barn som ska genomföras ombord på Global Mercy bara under mars, skriver Mercy Ships i ett pressmeddelande.

Båda Amadous ben var missbildade, det ena var böjt inåt och det andra utåt, och han hade mycket ont. 

Han opererades av Dr Rachel Buckingham, specialistläkare inom barnkirurgi, med assistans av Dr Andrew Wainwright. Båda kommer från Oxford University Trust.

– Senegal har ännu inte någon egen barnkirurg. Det som får mig att komma tillbaka är behovet, möjligheten att utbilda lokal sjukvårdspersonal och få göra nytta, säger Rachel Buckingham i pressmeddelandet.

Operationen utfördes med stöd av ett internationellt team av volontärer. En av dem är den svenska anestesisjuksköterskan Yvonne Olsson.

– Visst var det en speciell känsla att få vara med och ta hand om den allra första patienten. Under operationen samarbetade jag med en mycket duktig amerikansk anestesiläkare från Montana. Allt gick väldigt bra och jag ser fram emot att få fortsätta hjälpa dessa barn, det är ett mycket givande arbete, säger hon i pressmeddelandet.

I och med Amadous operation är arbetet ombord på det nya specialbyggda fartyget igång. Under de kommande månaderna ska drygt 800 kirurgiska ingrepp genomföras ombord: käk- och ansiktskirurgi, allmänkirurgi, specialiserad allamänkirurgi för barn, ortopedi, rekonstruerande plastikkirurgi och oftalmologi (ögonvård).

Under vistelsen i Dakar ska fartyget bistå två länder från en hamn. Upp till 25 procent av patienterna förväntas komma från grannlandet Gambia.

Global Mercy är också ett flytande utbildningscentrum. Volontärer ombord planerar att i samarbete med partners i landet utbilda mer än 600 personer inom hälso- och sjukvård i bland annat säker kirurgi, psykisk hälsa, primär traumavård, obstetrik, neonatalvård, anestesi och grundläggande smärtbehandling.

Global Mercy ägs av välgörenhetsorganisationen Mercy Ships som med sina sjukhusfartyg arbetar med att ge sjukvård i utsatta länder. Detta är tredje gången sedan 2019 som ett sjukhusfartyg från Mercy Ships tjänstgör i Senegal. Under perioden februari till november förra året genomfördes 765 operationer på 695 patienter ombord på det äldre fartyget Africa Mercy.

– När vi i dagarna får de de första patienterna gå ombord och få livsförvandlande operationer på Global Mercy är det med stor glädje – det nya sjukhusfartyget är ju en vision som väcktes för över tio år sedan° Detta är en ny era för Mercy Ships och en injektion för bättre och mer rättvis kirurgi och utbildning i de mest utsatta länderna i Afrika, säger Stefan Sonesson, Sverigechef för Mercy Ships i pressmeddelandet.

Det är Stena RoRo som har ansvarat för design, kontrakt och genomförande av Global Mercy.

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]