Fotograf: Meyer Turku

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Första kryssningen till Göteborg

Det nyligen levererade kryssningsfartyget Mein Schiff 1 besöker Göteborg i dag, onsdag.

Besöket i Göteborg ingår i fartygets första kryssning från Kiel.

– Därtill gör fartyget en kryssning för resebyråfolk och gäster före dopceremonin i Hamburg den 11 maj, säger Godja Sönnichsen, kommunikationsdirektör på TUI Cruises, till Sjöfartstidningen.

Mein Schiff 1 besöker åter Göteborg den 30 maj och Stockholm åtta gånger mellan den 27 maj och 18 augusti 2018.

Femte nybygget

Mein Schiff 1 levererades av Meyer Turku i Åbo den 25 april och avgick mot Kiel den 26 april. Hon är det femte kryssningsfartyget som byggts i Åbo för TUI Cruises. Befälhavare är sjökapten Kjell Holm.

För varje nytt fartyg i serien har designen modifierats utgående från respons från passagerarna. Med en längd på 315 meter är Mein Schiff 1 20 meter längre än de hittills levererade fartygen för TUI Cruises. Även planeringen av passagerarutrymmena skiljer sig från tidigare fartyg i serien.

Energieffektivitet

Meyer Turku uppger att designen för Mein Schiff 1 är upp till 10 procent energieffektivare än seriens föregående fartyg Mein Schiff 6. Huvud- och hjälpmaskiner är utrustade med katalysatorer för att reducera utsläpp av kväveoxider.

Mein Schiff ersätter ett äldre fartyg i flottan med samma namn, byggt 1996 som Galaxy för Celebrity Cruises. Efter leveransen av nya Mein Schiff 2 i nästa år, som ersätter nuvarande Mein Schiff 2 (ex Mercury), består TUI Cruises flotta av enbart nybyggen. I order finns även Mein Schiff 7 som levereras 2023.