AIDAnova auf See während der Erprobungsfahrt.

Fotograf: Meyer Werft

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Först med LNG

Aida Cruises inom Carnival Corporation tog leverans av det LNG-drivna kryssningsfartyget AIDAnova i Bremerhaven den 12 december.

AIDAnova har byggts av Meyer Werft i Papenburg. Enligt Carnival Corporation är nybygget AIDAnova världens första kryssningsfartyg som både till sjöss och i hamn använder LNG som bränsle.

– AIDAnova är en milstolpe för vårt företag och hela kryssningsindustrin. Med Carnival Corporation som en pionjär inom LNG-teknik inleder vi en ny era av miljövänlig kryssning. Det är nu viktigt att infrastrukturen utvecklas ytterligare eftersom fler och fler kryssningsrederier följer vårt exempel, säger said Michael Thamm, group CEO för Carnival Corporation’s Costa Group – som omfattar kryssningslinjerna AIDA Cruises och Costa Cruises – och Carnival Asia i ett pressmeddelande.

Största från tyskt varv

AIDAnova är också det största kryssningsfartyg som någonsin byggts på ett tyskt varv. fartyget opereras av Aida Cruises som uppges vara Tysklands ledande kryssningslinje.

– Jag är så nöjd med detta extraordinära fartyg som utgör en milstolpe på vår utstakade väg mot hållbara kryssningar. AIDAnova kommer att erbjuda gästerna helt nya ombordupplevelser och bygger på en vidareutveckling av de innovativa fartygsdesignerna AIDAprima och AIDAperla och många andra framgångsrika produkter i Aida-flottan. Med ett exceptionellt stort utbud av individuella semestermöjligheter, spännande underhållning och nytt utbud inom wellness, fitness och kulinariska upplevelser erbjuder vi nya och spännande orsaker att åka på kryssning, en av de snabbast växande sektorerna inom semesterindustrin, säger Felix Eichhorn, president för Aida Cruises.

Ytterligare tio

Ombord finns bland annat 40 restauranger och 20 olika hyttkategorier. Nybygget har bruttot 183.900 och en längd på 337 meter. Ombord finns 2.626 hytter med kapacitet för 5.228 passagerare. Besättningen består av cirka 1.500 personer.

Under 2021 och 2023 kommer ytterligare två fartyg att levereras till Aida Cruises av Meyer Werft. Inom Carnival-gruppen ska LNG-drivna fartyg även levereras till Costa Cruises, P&O Cruises, Carnival Cruise Line och Princess. Av dessa byggs sex av Meyer Werft eller Meyer Turku. Förutom AIDAnova har Carnival Corporation alltså ytterligare tio kryssningsfartyg i order med LNG-drift för leverans mellan 2019 och 2025.