Yara International planerar att elektrifiera ammoniakproduktionen vid anläggningen i Porsgrunn.

Fotograf: Yara

Kategori: Energi | Miljö

Företag ingår samarbete för grön energi

Den norska industrikoncernen Yara International planerar att tillsammans med energibolaget Statkraft och investmentbolaget Aker Horizons etablera Europas första storskaliga gröna ammoniakprojekt i Norge. 
De tre företagen undertecknade en avsiktsförklaring för projektet i förra veckan, där syftet är att möjliggöra vätgasekonomin och påskynda övergången till grön energi, skriver Sara International i ett pressmeddelande. Partnerna kommer att rikta in sig på gröna lösningar för väte och ammoniak inom sjöfart, jordbruk och industrin genom att elektrifiera Yaras befintliga ammoniakanläggning i Porsgrunn, Norge.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]�skynda övergången till grön energi, skriver Sara International i ett pressmeddelande. Partnerna kommer att rikta in sig på gröna lösningar för väte och ammoniak inom sjöfart, jordbruk och industrin genom att elektrifiera Yaras befintliga ammoniakanläggning i Porsgrunn, Norge.

– Detta är inte bara ett unikt avkolningsprojekt utan en strategisk investering som kan skapa nya värdekedjor för grön vätgas och grön ammoniak. Yara är världsledande inom ammoniak med lång erfarenhet och ledande position inom global ammoniakproduktion, logistik och handel. Med Statkraft och Aker Horizons ombord får vi nyckelkompetens inom förnybar el, kraftmarknader, industriell utveckling och projektgenomförande, vilket ger oss en unik möjlighet att förverkliga projektet, säger Svein Tore Holsether, vd och koncernchef för Yara, i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att helt ta bort koldioxidutsläppen från ammoniakproduktionen och därigenom producera utsläppsfritt bränsle för sjöfart, kolfritt gödsel och ammoniak i industriella applikationer.

Enligt Yara så har omvandlingen av ammoniakanläggningen i Porsgrunn potential att bli ett av de största klimatinitiativen i Norges industrihistoria, med inriktning på årliga koldioxidminskningar motsvarande utsläppen från mer än 300 000 personbilar med fossilt bränsle. Förutsatt att det finns energi på plats och nödvändig finansiering löses så kan projektet, enligt företaget, genomföras inom fem till sju år.

Förutom Porsgrunn-projektet planerar de tre företagen att utforska möjligheterna för en framtida produktion av grön ammoniak i Nordnorge.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]