Kategori: Miljö

Förening för kvinnor – behövs det?

Efter 25 år i Sverige ifrågasätts fortfarande vitsen med en förening för kvinnor i sjöfarten. Ordföranden Maria Nygren har tröttnat på frågan. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]tröttnat på frågan. 

Vi medlemmar i WISTA får alltid frågan om vår förening verkligen behövs. En kort bakgrund är på sin plats. WISTA – Women’s International Shipping & Trading Association är ett världsomspännande nätverk för kvinnor på ledande nivå inom shippingbranschen. Organisationen bildades 1979, finns nu i 33 länder och har 1500 medlemmar. Den bärande tanken var från början och är alltjämt att ge medlemmarna en plattform för erfarenhets- och kunskapsutbyte.  

Svenska WISTA etablerades 1987 och är därmed en av de äldsta nationella föreningarna. Vi beskriver oss som det vi är – ”ett nätverk för kvinnor i beslutsfattande ställning inom sjöfart, transport och handel”. Vi skribenter har lett WISTA Sweden halva tiden var de senaste åtta åren. Under denna period har verksamheten konsoliderats och fått en tydlig inriktning, med lärande och ledarskap i fokus, utifrån medlemmarnas önskemål. 

Styrelsen arrangerar två årliga seminarier i syfte att bredda medlemmarnas kunskap om alla spännande verksamheter och yrken som finns i ”klustret” samt att öka deras kontaktnät. Tillvägagångssättet är lika enkelt som genialiskt: vi berättar för varandra om våra spännande jobb och vi gör intressanta studiebesök hos företag och organisationer inom näringen. Krydda med lite personlig utveckling och vi tillhandahåller nästan den vidareutbildning som många saknar efter ett par år på samma jobb.

I Stockholm, Göteborg, Norrköping, Gävle, Karlskrona, Malmö, Halmstad och på Vinga har vi fördjupat oss i alla slags sjöfartsanknuten verksamhet. Från World Maritime University till Götaverken Cityvarvet. Listan kan göras lång – och överallt har vi blivit mottagna med öppna armar!  

Shipping är – som alla läsare av denna publikation så väl känner till – en global näring. Likaså är vårt nätverk. Den årliga internationella konferensen ger medlemmarna ytterligare möjligheter till förkovran och kontaktskapande – men med internationell touch. Förvisso kostar deltagandet en slant – men vilken konferens av rang gör inte det? Tyvärr får vi än idag, på 2000-talets andra decennium, höra av medlemmar att deras nytta av att delta i dessa konferenser ifrågasätts av arbetsgivaren. Vi vägrar tro att orsaken är att målgruppen är kvinnor …

Ett föredömligt ledarskap är inte det vi främst förknippar med shipping, men oss ligger den frågan varmt om hjärtat. Föreningen ser ett behov av att lyfta fram inspirerande och engagerade förebilder som motiverar sina medarbetare. Det är bakgrunden till att vi instiftade ledarskapspriset WISTA Swedens Kompassros. I år delas det för sjätte gången ut till ”den ledare inom shipping och trading som kombinerar ett visionärt och målinriktat ledarskap med ett lika stort engagemang i sin organisation”. Det är våra medlemmar som nominerar kandidaterna och den mycket erfarna juryn stöttar vår strävan att lyfta fram ledarskapet. När det var WISTA Swedens tur att arrangera WISTA:s internationella konferens förra året stod följdriktigt ledarskapsfrågorna i fokus. Vi valde temat Leadership – Opportunities for the future – ett ämne som lockade 220 deltagare från 25 länder till Stockholm och, som utvärderingen senare visade, ett mycket uppskattat ämne. 

I år fyller WISTA Sweden 25. Många av de som startade föreningen en gång var då pionjärer – och är idag pensionärer. Men ”the WISTA-spirit” lever vidare och vi har en stadig tillströmning av nya medlemmar. Och det ska ärligen sägas, många är de manliga chefer som tipsar sina kvinnliga medarbetare om att vi finns. 

WISTA Sweden har i skrivande stund 110 medlemmar. Vi har gjort oss kända som ett professionellt, starkt, aktivt och givande nätverk för medlemmarna. Vi bidrar till att öka deras shippingkompetens och vi ger dem stöd i karriären. Med stolthet kallar vi oss för ”det bredaste nätverket inom shipping”. Så svaret på rubrikens fråga är obetingat ja, vi behövs!

Maria Nygren, Ordförande 2008 – maj 2012
Vice VD TransportGruppen

Lena Göthberg, Ordförande 2004 – 2008
Generalsekreterare Sjöfartens Analys Institut

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]