Folke Patriksson 2018.

Fotograf: Anna Janson

Kategori: Folk/företag

Folke Patriksson har gått bort

Sjöfartsprofilen och Skärhamnsredaren Folke Patriksson har gått bort. Såhär skriver tidigare kollegor och redare om honom i ett minnesord.

En av Sveriges främste och färgstarkaste sjöfartsprofiler, Folke Patriksson i Skärhamn har lämnat oss 83 år gammal. Han sörjes närmast av sin hustru och livskamrat Gunnbritt, barn, barnbarn och många vänner särskilt inom sjöfarten. Vi som skriver dessa rader har alltid haft Folke som förebild och inspirationskälla.

Vi gick till sjöss som jungmän när vi fyllt 15 och blev styrmän innan vi var 20. Samtliga blev befälhavare när vi fyllt 21 och kort därefter på egna fartyg. Vi började med 500-tonnare och Folke var först.
Efter några kämpiga år bytte vi upp oss till 1.000-tonnare och Folke var även då först. Sedan blev det nybyggen och Folke började. Det var före mobilerna, så när vi var till sjöss  så höll vi täta kontakter med radiotelefoni på gränsvågsfrekvensen 3352 kc/s. Folke var den store optimisten och hade nära till ett hjärtligt och smittsamt skratt. Vi pratade om båtar, motorer, fraktmarknad och sjöfartspolitik.

Folke blev ordförande i Rederiföreningen för Mindre Fartyg och när den gick upp i Sveriges Redareförening blev han ordförande där också.

Få personer har haft samma betydelse för svensk sjöfart som Folke.  Hans rederier växte snart ifrån oss andra som hade mindre rederier, men kontakterna med Folke var lika intensiva, som när vi spelade i samma division. Folke hade en sällsynt värme. Vi kommer att minnas honom som en äkta vän och en sjöman av bästa märke.

Ture Axelsson, Rune Bengtsson, Elon Berntsson, Dag Engström, Bengt-Arne Lorensson och Stellan Pettersson 

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]