Fotograf: Gunilla von Hall/Sjöräddningssällskapet

Kategori: Specialfartyg

Flyktingar räddade av SSRS

Sjöräddningssällskapet räddade 46 människor i sin första skarpa utryckning i Medelhavet.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]n första skarpa utryckning i Medelhavet.

Det var strax före tio på onsdagsmorgonen som Sjöräddningssällskapets båda fartyg, Rescue 12–30 Handelsbanken Liv och Rescue 12–29 PostkodLotteriet, tog emot ett larm om att två personer saknades efter att ha fallit ur en flotte. En sökoperation inleddes tillsammans med helikopter och grekisk kustbevakning.

Men insatsen avbröts vid lunch när ännu ett larm kom – ett larm om en överlastad flotte som låg och slog mot de branta klipporna på den grekiska ön Samos.

Dramatisk insats

Väl på plats på den östra sidan av Samos visade det sig att flotten hade gått sönder. Nio personer hade lyckats ta sig upp på ett otillgängligt litet skär och ytterligare nära 40 personer låg i vattnet. Enligt Sjöräddningssällskapet var räddningsinsatsen dramatisk och skedde i svårt väder.

Sammanlagt plockades 48 personer upp ur vattnet men två små barn överlevde dessvärre inte båtolyckan. Ett dykarteam och lokala fiskare bistod i räddningsarbetet och de räddade fördes till hamnen Pythagorion på östra Samos.

Undsätter flyktingar i nöd

Sjöräddningssällskapet är sedan några veckor på plats med två räddningsbåtar i den grekiska övärlden för att undsätta flyktingar som hamnat i sjönöd när de försöker ta sig från Turkiet in i EU via Grekland.

De båda fartygen har två besättningsmän från Sjöräddningssällskapet ombord samt en plats reserverad för en person från den grekiska sjöräddningen Hellenic Rescue Team. Dessutom finns en sjöräddningsutbildad reporter från Schibsted Media ombord på respektive räddningsbåt. Besättningarna är på plats två veckor åt gången och backas upp av en landorganisation på plats på Samos.

Finansieras av insamlingskampanj

Sjöräddningssällskapets insats i Medelhavet finansieras helt och hållet genom Schibsteds insamlingskampanjen Gula Båtarna och med medel från Postkodlotteriet. Hur lång tid operationen kommer pågå beror på hur mycket pengar som samlas in.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • Anonymous

  Vi har det allt väldigt bra här i Sverige som slipper vara med om sånt här. Frågan om man skall ha tacos eller räkor till kvällen är ju ganska oviktig i jämförelse!

  • Anonymous

   Vänta bara du dumma borgare. Snart hos dig också: ”Alla resurser är utlånade till asylmottagandet i Trelleborg och Malmö. Vi är överbelastade just nu. Så jag föreslår er att ni tar kontakt med Eslövs medborgargarde.”

   Man kan inte ha ett första världs-samhälle med ett tredje-världsfolk. Välkommen till det nya spännande Sverige!

   Källa: http://www.svd.se/nar-polisen-inte-langre-kan-skydda

   • Anonymous

    Om polisen inte kommer ut till oss på öarna så är det nog inte syriska flyktingars fel. Det har inte funnits polis stationerad väster om Stenungsund på många år!

    • Anonymous

     Det finns en anledning till att vi får mindre och mindre poliser. Vad tror du att det beror på?

     • Anonymous

      Det beror naturligtvis på gökungen som tränger undan alla offentliga och frivilliga resurser i det här landet.

     • "Dum borgare"

      För lite havregrynsgröt och vitaminer borde det bero på, man måste ha bra mat för att bli större (dvs motsatsen till mindre!).
      Men om dom totalt sett är färre vet jag inte och det har heller inte med SSRS att göra ett jäkla dugg!

     • Anonymous

      Vet inte dit tidsperspektiv men enligt uppgifter från Polisens hemsida hade dom (alla länspolismyndigheter ihop) 2001; 15858 poliser & 5512 civila. 2014 hade det ökat till 19466 poliser & 6576 civila. Dvs en klar ökning i antal.
      Var dom är och gör (och hur välväxta) framgår dock inte.

 • Mats Arvidsson

  Det är fantastiskt bra gjort av SSRS i Grekland då skall vi komma ihåg att vi skattebetalare inte behöver lägga en enda krona utan allt är donationer

 • medlem

  Bra att SSRS trailat ned två av sina båtar.

 • Anonymous

  Bra gjort SSRS!

 • Antonsson

  Var i SSRS stadgar står det att dem skall verka utomlands? Otroligt att Pk-idiotin har spridit sig till en så tidigare bra organisation.

  • Anonymous

   SSRS har utfört uppdrag på bland annat danskt vatten.

  • Jonas Evertsson

   Om du är medlem så får du väl ta upp detta med stadgarna på årsmötet.
   Om du inte är medlem kan du ju alltid bli. Kostar 800 kr/år.
   Själv är jag passiv medlem (betalar men gör inget jobb) sedan länge och om några kronor av mina pengar skulle gå till att rädda folk från att drunkna i Medelhavet så är det väl satsade pengar enligt mig.

   • Guy Ståhlberg,

    Jag kommer att betala dubbla avgiften nästa år för att sponsra SSRS hedersamma initiativ för att rädda rädda medmänniskor i nöd.

   • Antonsson

    Har varit medlem länge och stötat dem. Men jag gick ur efter detta. Det dem gör är att mer folk försöker sig på resan då dem vet att dem blir uppplockade

   • Kenny Reinhold

    så jävla bra svar, Jonas Evertsson, precis så är det… klockrent, har ni en annan uppfattning så kan ni likt oss andra, av många skäl, bli medlemmar i SSRS och därmed gå på årsmötet för att där driva er uppfattning… så funkar det!! Men oj då Antonsson, då måste kanske du krypa fram ur ditt skal och verkligen visa vem du är och vad du står för, det går ju inte i dagens PK-samhälle… tänkte inte på det… förresten, så jävla bra av SSRS!!!

    • Anonymous

     Dags att gå ur facket om de lobbar för sådant här TRAMS istället för att tillvarata sina medlemmars intresse. SKÄMMES ta mig fan.

  • Rolf Revman

   Robert Aschberg är ju en stark röst inom SSRS och han har ju som så många andra drabbats av ”godhetsdille” på sistone.

  • Björn Holm

   Så livräddning är PK-idioti?

   Ursäkta mig men det var det dummaste jag hört idag.

   SSRS håller på med livräddning, till stor del på frivillig basis och de skall de ha all respekt för!

  • Anonymous

   Du är fullt medveten om att det inte tas några pengar från SSRS för detta ändamål va? Allt är frivilligt, precis som det står finansieras detta, själva uppdraget samt slitage osv av Gula båtarna mm. Vad är det som är så PK med att hjälpa folk som drunknar?

 • Anonymous

  Rädda liv är vettigt. Erbjuda fri transport till Europa är det däremot inte. Så kör dem tillbaka är enda långsiktigt vettiga.
  Europa kollapsar under denna börda. Tragiskt, men sant.

 • Fredrik Davidsson

  Då tror jag att de flesta åiktsriktningar fått komma fram och vi tackar för visat intresse och uppmärksammar ännu en gång alla att läsa våra regler för kommentering.

  Fredrik Davidsson, ansvarig utgivare Sjöfartstidningen.

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]