Den 26 juni drar Eckerö Linjen igång sin trafik mellan Eckerö och Grisslehamn.

Fotograf: Eckerö Linjen

Kategori: Passagerarsjöfart

Fler rederier startar trafik

De lättade reserestriktionerna har gjort att fler färjelinjer nu kan dra igång. Senast ut med besked om trafikstart är Eckerö Linjen mellan Grisslehamn och Eckerö, samt Viking Line som startar trafik med både Gabriella och Cinderella. 

Det var under torsdagen som Eckerö Linjen meddelade att de drar igång sin trafik igen på linjen mellan Eckerö på Åland och Grisslehamn. Rederiets fartyg M/S Eckerö har varit ur trafik sedan den 16 mars på grund av coronapandemin, men från 26 juni drar trafiken igång igen.

”Inrikesresande i Sverige är också numera tillåtet, vilket är en förutsättning för att kunna ta sig till Grisslehamn”.

Maria Hellman-Aarnio, marknadsdirektör på Eckerö Linjen.

– Efter tre långa och tuffa månader utan trafik känns det nu fantastiskt roligt att få starta upp igen. Det finns fortfarande restriktioner gällande resandet och vem som får resa från Sverige till Åland. De har däremot lättats upp kontinuerligt, varför vår bedömning nu är att det är rätt läge att starta upp trafiken. Inrikesresande i Sverige är också numera tillåtet, vilket är en förutsättning för att kunna ta sig till Grisslehamn, säger Maria Hellman-Aarnio, Marknadsdirektör på Eckerö Linjen i ett pressmeddelande.

Cinderella kryssar igen

Under torsdagen meddelade Viking Line att de återupptar kryssningarna med Viking Cinderella från Stockholm med start den 2 juli, men med ett nytt skärgårdskoncept för den svenska marknaden med tre avgångar i veckan från Stockholm. Dessutom utökas antalet kryssningar från Stockholm till Visby via Mariehamn. På den finländska marknaden lanserar rederiet kryssningar med Gabriella från Helsingfors till Mariehamn tre dagar i veckan från 1 juli.

Samtidigt har Viking Line även beslutat att minska antalet avgångar på linjen mellan Kapellskär och Mariehamn med färjan Rosella på grund av bristande efterfrågan. Fartyget kommer att köra en tur och retur-resa per dag mot tidigare tre som mest som planerats tidigare.

Dagskryssningar även i norr

Under fredagen presenterade Wasaline också att de kommer att återuppta sina satsningar på kryssningar på linjen mellan Vasa och Umeå, det från och med den 1 juli och då i huvudsak för den finska marknaden.

”Nu känns det fint att vi kan återta kryssningstrafiken, åtminstone från Finland.”

Peter Ståhlberg, vd för Wasaline

– Under våren har vi främst kört frakt, och nu känns det fint att vi kan återta kryssningstrafiken, åtminstone från Finland. Nytt är att man kan stanna ombord i Umeå, om man vill, eller som förr, gå iland, säger Peter Ståhlberg, vd för Wasaline i ett pressmeddelande.

Inga besked från Birka

När det gäller Birka Cruises och kryssningsfärjan Birka Stockholm som normalt går mellan Stockholm och Mariehamn, finns ännu inga besked om när trafiken kan komma igång.

– Vi har en massa planer, men vi har inget fastslaget datum ännu för när vi kan starta trafiken och exakt när vi kan komma med ett sådant besked vet vi inte. Men det kommer den närmaste tiden, säger bolagets vd Thomas Karlsson till Sjöfartstidningen.