Fotograf: Kustbevakningen

Kategori: Säkerhet | Specialfartyg

Fler insatser av KBV i Medelhavet

Kustbevakningens insatser i operation Triton fortsätter – i söndags räddades 573 migranter från att drunkna. 

Med KBV 002 räddades under söndagen 341 personer från två gummibåtar och en träbåt och ytterligare 232 personer togs emot från ett spanskt örlogsfartyg. De sammanlagt 573 migranterna samt två avlidna fördes till en hamn i Italien. 

Vädret bidrar

– Vi som verkar i området norr om Libyen har haft en intensiv dag med många sjöräddningar. Det goda vädret kan vara en bidragande faktor till att många gett sig ut till sjöss, säger befälhavare Peo Allard i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Gummibåtarna som används av smugglarna är av mycket dålig kvalitet och när de överlastas med människor blir de livsfarliga.

Även brottsbekämpning

Detta är tredje gången KBV 002 engageras i flera sjöräddningsuppdrag under en och samma dag sedan insatsen med att hjälpa Italien med övervakning av EU:s yttre gräns påbörjades första juni. I uppdraget ingår även brottsbekämpning. 

– Förra veckans sjöräddningar ledde till att vi kunde upptäcka fyra personer misstänkta för att ha agerat som smugglare eller medhjälpare. Dessa lämnades till italiensk polis när vi nådde hamn, säger Peo Allard.