Fotograf: Fjord Line

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Fjord Lines nya färja försenad

Leveransen av Fjord Lines nya kryssningsfärja Stavangerfjord har skjutits upp. Färjan var tänkt att sättas i drift den 29 maj, men nu meddelar varvet att deras tidsschema har spruckit. 

Stavangerfjord är den första av två nya kryssningsfärjor som rederiet låter varvet Bergen Group Fosen bygga. Den första reguljära avgången var planerad till onsdagen den 29 maj från Bergen, men nu har alltså rederiet informerats om att varvet inte kommer att hinna bygga färdigt fartyget tills dess.

Istället är nu den första reguljära avgången framflyttad tre veckor, till den 21 juni.

– Förseningen innebär dessvärre att vi kommer att förlora en del trafik i början av högsäsongen, och därmed också förlora intäkter. Men det mest beklagliga är förstås att våra kunder drabbas till följd av förseningen, säger Fjord Lines vd Ingvald Fardal till Bergens Tidning.  

Mer tester behövs

Orsaken till förseningen är att att installationen och testningen av motorer och annan teknisk utrustning har tagit längre tid än beräknat. 

– Vi har beställt den mest tekniskt avancerade utrustningen som finns och måste acceptera att varvet behöver mer tid på sig att installera och testa den fullt ut, säger Ingvald Fardal. 

När Stavangerfjord tas i bruk den 21 juni kommer den att dela rutten mellan Bergen, Stavanger och Hirtshals, och rutten mellan Hirtshals och Langesund, med den befintliga Bergensfjord som går mellan västnorge och Hirtshals. 

En färja till i höst

Stavangerfjord är den första av två stora moderna kryssningsfärjor som Fjord Line låter bygga på varvet Bergen Group Fosen. 

Det kommande fartyget som ska heta Bergensfjord är identiskt med Stavangerfjord och ska ersätta den nuvarande Bergensfjord. När bägge nya kryssningsfärjorna är i trafik kommer Fjord Line att ha regelbundna dagliga avgångar från samtliga fyra hamnar på de två linjerna Bergen-Stavanger-Hirtshals och Hirtshals-Langesund. 

Det är inte känt om även den andra kryssningsfärjan Bergensfjord kommer att bli försenad. Enligt tidsschemat är jungfruturen för Bergensfjord planerad till den 25 september.