Fotograf: Fjord Line

Kategori: Folk/företag | Passagerarsjöfart

Fjord Line inleder ny fas med ny vd

Rickard Ternblom från Göteborg tar vid årsskiftet över som vd för det norska färjerederiet Fjord Line.

Fjord Lines nuvarande vd Ingvald Fardal har beslutat att trappa ned efter att ha lett det norska färjerederiet Fjord Line sedan 2007. Vid årsskiftet tar Rickard Ternblom över som ny vd. Samtidigt går rederiet in i en fas av konsolidering och effektivisering av driften efter en period av stark tillväxt och modernisering av flottan.

Göteborgare

41-årige Rickard Ternblom är från Göteborg och har lång erfarenhet från kryssningsfärjebranschen. Sedan i våras har han varit direktör för för Fjord Lines linje mellan Langesund och Hirtshals.

Innan Rickard Ternblom kom till Fjord Line har han i 18 år haft olika poster inom Stena i Sverige, Norge och Sydostasien. Han har bland annat varit Stena Lines linjechef för Oslo–Frederikshavn och även i fyra år jobbat till sjöss på Stena Lines fartyg.

– Dessa erfarenheter ger tillsammans med min långa praktik av ledning och administration i branschen en god grund för att kunna bidra till att vi får lönsamma volymer av passagerare och gods på Fjord Lines fyra linjer mellan Norge och EU, säger Rickard Ternblom.

Ny fas

Enligt Fjord Lines styrelseordförande Peter Frølich har avgående vd:n Ingvald Fardal gjort en stor insats i att planera, bygga upp och fasa in nybyggena Stavangerfjord och Bergensfjord samt etablera nya linjer. Han säger att styrelsen är nöjd med Fardals insats och har full förståelse för att han nu vill trappa ned. Samtidigt påpekar Frølich att rederiet nu går in i en ny fas.

– Styrelsen i Fjord Line menar att vi i Rickard Ternblom har funnit en person som har de rätta egenskaperna och färdigheterna för att leda rederiet in i en ny och viktig fas med huvudfokus på konsolidering och effektiv drift.

Nya utmaningar

Ingvald Fardal säger att han inte ännu planerar att pensionera sig trots att han lämnar vd-posten i Fjord Line.

– Efter fyllda 60 känner jag behov av att kunna anta nya utmaningar och ha lite mer fritid än de senaste åren. Fram tills jag blir pensionär ska jag syssla med styrelseuppdrag och jobba med andra spännande uppdrag som konsult, säger han.