Kategori: Arbetsmarknad

Arctias isbrytare i strejk

Finlands Sjömans-Union och Finlands Maskinbefälsförbund inleder strejk på de finländska isbrytarna idag.

Både Finlands Sjömans-Union och Finlands Maskinbefälsförbund har förkastat medlarens, i Finland kallad riksförlikningsman, medlingsförslag om anställningsvillkoren på Arctia Shippings isbrytare. Detta innebär att isbrytarnas besättningar gick i strejk idag på eftermiddagen.

Arctia Shipping uppger att de nuvarande avtalens kostnadsnivå härstammar från ett avtal som träffades innan Arctia existerade. Kostnadsnivån uppges nu vara betydligt högre än för andra finländska och utländska rederier. 

Av de finländska isbrytarna var det endast Otso och Kontio som opererade i Bottenviken innan strejken utbröt. Båda ligger nu i Kemi.

Den svenska isbrytaren Frej assisterar oförändrat i Bottenviken på uppdrag av Trafikverket i Finland.

Kommentarer

 • Stora Båtar

  Ytterligare ett skäl till att uppdatera den svenska isbrytarflottan så vi kan klara allt själva, även vid en tuff isvinter. Samarbetsavtal är bra, men kan kanske inte säkra alla olika scenarion som kan uppstå. Strejk är väl litet av tradition på de finska isbrytarna också?

 • Anonymous

  Bravo!!!

 • undrande

  om nu dom Svenska isbrytarna går in för att backa upp dom finländska, blir dom inte strejkbrytare då.

  • Gissar

   De svenska isbrytarna utför en tjänst som finska trafikverket beställer. Om de hade haft finsk besättning på Frej skulle de kanske vara strejkbytare?

 • Bengt Björkholm

  besättningen lider väl mest, ingen lön under strejk och då strejken avslutas blir det väl att gå direkt till uppläggningskajen, våren är här och privat och svensk isbrytarassistans uppfyller det lilla behovet tills dess, lycka till…..

Artikeln är stängd för fler kommentarer