Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö | Regelverk

Finland stöder etablering av LNG-terminaler

Finlands regering reserverar EUR 100 miljoner i stöd till investeringar i LNG-terminaler under detta och följande år.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]detta och följande år.

I sin tilläggsbudgetproposition för 2013 reserverar regeringen i Finland sammanlagt omkring EUR 100 miljoner i anslag för att stöda investeringar i LNG-terminaler under 2013 och 2014. I ett pressmeddelande lyfter arbets- och näringsministeriet fram LNG som ett bränsle för bland annat sjöfarten och uppger att utsläppen av svavel- och koldioxidutsläppen är betydligt lägre än i de bränslen som för närvarande används i sjötrafiken.

Säker försörjning

”I och med att terminaler för flytande naturgas byggs vid Finlands kust kan naturgasdrivna frakt- och passagerarfartyg bli en allt vanligare syn på Östersjön. De möjliggör importen av naturgas också till sådana områden som saknar ett naturgasnät, vilket bidrar till en mer mångsidig och säker energiförsörjning. Detta leder också till minskade utsläpp, särskilt inom industrin som använder andra fossila bränslen som energikälla,” fastslår ministeriet.

Arbets- och näringsministeriet bereder nu en förordning om de allmänna villkoren för att bevilja stödet. Den ska träda i kraft senast hösten 2013. Vidare krävs Europeiska kommissionens beslut om att stödet är förenligt med EU:s regler om statligt stöd. Enligt EU:s regler om statligt stöd ska stödet sökas innan investeringen inleds.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]