Finland backar från halverade farledsavgifter.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Politik

Finland höjer farledsavgifterna

Finlands regering hade utlovat fortsatt låga farledsavgifter. Nu står det klart att det i stället blir en höjning av avgifterna.
Farledsavgifterna i Finland har varit halverade sedan år 2015, och i det nya regeringsprogrammet utlovades att halveringen skulle bli permanent.  

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]lir en höjning av avgifterna.”} /–>

Farledsavgifterna i Finland har varit halverade sedan år 2015, och i det nya regeringsprogrammet utlovades att halveringen skulle bli permanent.  

Nu står det klart att det istället ska höjas tillbaka till tidigare nivå. Höjningen beräknas kosta den finländska sjöfarten omkring 50 miljoner euro per år. Förändringen är en del av den finländska regeringens ekonomiska sparpaket.

Förvåning bland rederier

Maija Mattila, som är arbetsmarknads- och juridikdirektör vid Rederierna i Finland, säger till Ålands Radio att höjningen av farledsavgifterna kom som en överraskning, men att det är förståeligt med tanke på det ekonomiska läget i Finland.

Rederi Ab Eckerös vd Björn Blomqvist säger att de kommer att betala omkring 2 miljoner euro per år för sina tre fartyg när farledsavgifterna höjs. Viking Lines kommunikationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström vill inte gå ut med hur höga deras farledsavgifter är, men säger att det handlar om ansenliga belopp.

Bemanningsstöd blir oförändrat

Det så kallade bemanningsstödet till sjöfarten blir däremot kvar. Enligt tidningen Nya Åland har det funnits förslag om att bemanningsstödet skulle skäras ned med 30 miljoner euro per år.

– Detta är ännu viktigare för de flera hundratals ålänningar som jobbar ombord på finskflaggade färjor, säger riksdagsledamot Mats Löfström till Nya Åland.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]