Fotograf: Finferries

Kategori: Miljö | Passagerarsjöfart

Finferries och Rolls-Royce i avtal

De båda parterna har tecknat ett samarbetsavtal för säkrare sjöfart genom fjärrstyrd och autonom färjedrift. 

Enligt ett pressmeddelande från rederiet ska man ”gemensamt ta fram strategier och lösningar i syfte att optimera sjöfartens säkerhet och effektivitet genom att utveckla tekniken för beslutsstödssystem och för att demonstrera fjärrstyrd och autonom färjedrift”.

Fortsättning på tidigare projekt

Parterna ska också ta ställning till om man ska starta ett nytt forskningsprojekt under namnet SVAN (Safer Vessel with Autonomous Navigation) som blir en fortsättningen på tidigare projektet AAWA (Advanced Autonomous Waterborne Applications), som avslutades förra året. 

”Säkrare och effektivare”

– Vi är mycket glada över att få fortsätta det samarbete som vi hade med Finferries i AAWA-projektet. Det nya samarbetsavtalet kan lyfta säkrare och renare sjöfart till nästa nivå. Rolls-Royce kommer att utveckla lösningar för att göra sjöfarten inom färjesektorn säkrare och effektivare, vilket kommer att visas genom den testmiljö som Finferries tillhandahåller, säger Karno Tenovuo, direktör för Ship Intelligence-enheten på Rolls-Royce i ett pressmeddelande. 

”Mer tillförlitlig”

Mats Rosin, vd för Finferries:

– Vi ser fram emot att fördjupa samarbetet med Rolls-Royce. Finferries vill delta aktivt i satsningar som utnyttjar spetsteknologi för att öka säkerheten inom sjöfarten. Vi tror att samarbetet kommer att gynna såväl våra kunder som miljön, eftersom fokus ligger på att göra sjöfarten mer tillförlitlig.