Kategori: Arbetsmarknad

Filippinska sjömän drabbas hårt

Restriktionerna i Filippinerna med anledning av coronasmittan drabbar de sjömän som befinner sig i landet hårt. Många av dem kan inte ta sig hem när landets transportsystem ligger nere. Men ett litet hopp har tänts under de senaste dagarna.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]hopp har tänts under de senaste dagarna.

Filippinernas president Rodrigo Duterte beslutade i mars om att isolera huvudstaden Manila för att förhindra spridning av coronaviruset. Det har påverkat många av de filippinska sjömän som normalt jobbar ombord på svenska fartyg hårt.

– Det är en extremt svår situation. Våra sjömän är inte undantagna från coronakrisen, utan de tvingas också befinna sig i karantän och drabbas av att transporterna i landet är nedstängda, säger Sally Caballero, chef för Net Ship Management som förser flera svenska rederier med besättning, på telefon från Manila.

De flesta bor utanför huvudstaden

Hon berättar att de flesta besättningsmedlemmarna bor utanför huvudstaden, i städer som Iloilo och Cebu. Nu går det varken att resa med flyg eller båt, vilket gör att de är fast i huvudstaden.

Med hjälp av bolaget har en del av dem inkvarterats på hotell under den tid på fjorton dagar som de måste sitta i karantän efter att ha kommit i land. Men därefter har de inte kunnat ta sig hem till sina familjer. En öppning har dock kommit under de senaste dagarna, berättar Sally Caballero, då hamnen har meddelat att den kan bistå med hjälp att transportera besättningsmedlemmarna till de provinser där de bor, vilket inte varit möjligt tidigare.

Ett annat problem är att de utbildningar som Net Ship Management tillhandahåller för att besättningsmedlemmarna ska kunna uppdatera sina intyg för närvarande är stängda på grund av den rådande situationen. Det handlar om ett hundratal personer som inte kan få sina papper klara av den anledningen. Samtidigt finns andra som har sina certifikat men som inte kan gå ombord på grund av att det inte görs besättningsbyten.

För många blir det en väldigt psykiskt påfrestande situation.

Frustrerade

– Många av dem som ringer är frustrerade över situationen, men en del visar också uthållighet. Det är en väldigt svår ekonomisk situation för dem som inte har fått lön på två månader, och flera har enligt facket frågat sina flaggstater om de kan få ut sina pensionspengar i förskott för att klara den akuta situationen, säger Sally Caballero.

Nu jobbar företaget för att förbereda tiden då restriktionerna släpps, samtidigt som de måste försäkra att inga besättningsmedlemmar då kommer att gå ombord med smitta. Sally Caballero ser dock en lösning inom en förhoppningsvis inte alltför avlägsen framtid.

– När det finns testutrustning tillgängligt så kommer det att hjälpa oss, då kan vi försäkra oss om att de som går ombord inte är smittade, säger hon.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]