Tullinspektörer kontrollerar en container i Helsingborgs hamn.

Fotograf: Tullverket

Kategori: Hamn/Logistik | Miljö

Farligt avfall stoppades i hamnar

Under en vecka i september genom förde Tullverket totalt 472 riktade kontroller av avfallstransporter i hamnar. 220 ton miljöfarligt avfall stoppades från att exporteras.

Tullverket genomförde tillsammans med länsstyrelserna under en vecka i september riktade kontroller av gränsöverskridande avfallstransporter. Sammanlagt gjordes det 472 kontroller i ett flertal hamnar runtom i landet.

Sammanlagt stoppades 167 ton kylkompressorer på väg till Pakistan.

Drygt 220 ton miljöfarligt avfall stoppades från att exporteras till länder i Afrika och Asien. Det mest omfattande smugglingsförsöket gällde sex containrar med sammanlagt 167 ton uttjänta kylkompressorer på väg till Pakistan.

Tio exportförbud

Totalt utfärdades tio exportförbud mot sändningar från Göteborg, Helsingborg och Södertälje hamn. Det handlade om containrar som var på väg till Pakistan, Indien, Förenade Arabemiraten, Kamerun och Guinea. Bland det avfall som stoppades fanns bland annat plastavfall, bildelar, kylkompressorer och möbler. Utöver exportförbuden så var det 42 andra sändningar som inte fick exporteras eller importeras innan olika åtgärder vidtagits exempelvis att alla tillstånd kunnat uppvisas.

– Vi på Tullverket är nöjda med resultatet i kontrolloperationen. Det innebär att avfall som inte får exporteras har stoppats från att lämna landet. Gränsöverskridande avfallstransporter är en stor och viktig global fråga, det finns många länder som har stora problem med att hantera avfall som olagligt har transporterats dit från andra länder, säger Martin Johansson, sakkunnig på Tullverket, i ett pressmeddelande.

Anmäls för brott

Enligt Martin Johansson kommer det i några av fallen att upprättas brottsanmälningar mot de företag och privatpersoner som försökt föra ut avfallet. Straffbestämmelser finns i både smugglingslagen och miljöbalken. Vid eventuella domar är påföljden vanligtvis böter.

Enligt Tullverkets pressmeddelande finns olika skäl till att mindre nogräknade företag och privatpersoner väljer att exportera miljöfarligt avfall: slippa kostnader för att ta hand om avfallet, ekonomisk värde i avfallet och möjlighet att reparera delar av sändningarna, till exempel bilar och vitvaror.