Fotograf: Färjerederiet

Kategori: Skeppsbyggnad

Färjerederiet tar leverans av sin största

Nyförvärvet Saturnus är störst i Trafikverket Färjerederiets flotta.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] Färjerederiets flotta.

Det finska varvet Uudenkaupungin Työvene har i dag, torsdag, levererat Sveriges största vägfärja Saturnus till Trafikverkets färjerederi. Överlåtelsen skedde i Lysekil där Saturnus ska gå i trafik på Gullmarsleden över Gullmarsfjorden. Färjerederiet uppger att de sista förberedelserna nu återstår inför dopet den 29 augusti i Lysekil.

– Vi ser fram mot att erbjuda våra resande en förstärkning av kapaciteten på Gullmarsleden. Dessutom ger investeringen i fartyget Saturnus ringar på vattnet genom att färjan Gullmaj nu kan flyttas till andra uppgifter i rederiet, säger rederichef Anders Werner.

Många vägfärjor

Uudenkaupungin Työvene har tidigare byggt att betydande antal färjor för Färjerederiet. Den föregående leveransen var Braheborg för Visingsöleden.

– Vårt varv har fått förtroendet att bygga flera fartyg för Färjerederiets räkning och detta är det största. Det har varit ett positivt samarbeta och vi är glada att allt har kunnat utföras enligt plan, säger Harri Putro, vd för Uudenkaupungin Työvene.

Stor kapacitet

Saturnus är 100 meter lång och 18 meter bred. På bildäck finns tre filer för tunga fordon. Lastkapaciteten är 600 ton och på däck finns utrymme för 80 personbilar. Största antalet passagerare är 297 passagerare.

Maxfart är 11 knop. Skrovet är utformat för att minimera bränsleförbrukning och emissioner. Trafikverket uppger att färjan tack vare modern fartygsteknik kan framföras av en besättning på två personer.

På Gullmarsleden transporteras omkring 100.000 fordon per månad. En betydande andel utgörs av tunga lastbilstransporter till och från Lysekil. Leden är nästan två kilometer lång.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]