Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Ekonomi | Passagerarsjöfart

Facket: ”Vi kan hålla ut”

Läget är fortsatt låst i den infekterade skärgårdskonflikten, som idag torsdag är inne på sitt tredje dygn. Enligt Seko ligger bollen hos Almega, som å i sin sida väntar på att Seko ska ta kontakt. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]t Seko ska ta kontakt. 

– Ja, vår åsikt är absolut att bollen är hos Almega. Vi har tackat ja till medlarnas slutbud och till att sätta oss ned med Almega och diskutera kollektivavtalets fortsatta utformning. Det har de sagt nej till, säger Erik Sandberg, biträdande kommunikationschef på Seko, och fortsätter: 

– Dödläget måste ju brytas på något sätt, men för vår del har vi inga problem med att hålla ut en lång tid framåt. Så nog är julborden på skärgårdsbåtarna i fara, alltid.   

Hos Almega har man dock inga planer på att ta några initiativ till förhandlingar. 

– Nej, vi tar inte kontakt med Seko och har inga planer på att ta upp några förhandlingar. Vi anser att det är Seko som ska ta kontakt med oss, säger David Wästberg, presschef på Almega Tjänsteföretagen.

Inget åtal  

Som Sjöfartstidningen tidigare har rapporterat polisanmäldes två representanter från Seko i måndags för olaga hot och olaga intrång. De två representanterna hade gått ombord på en Strömmabåt där det enligt Seko förekom strejkbryteri. Enligt polisanmälan hade de två förtroendemännen vägrat lämna båten trots befälhavarens order. 

På torsdagen skriver dock Sekotidningen att det troligen inte blir något åtal i ärendet. 

– Jag är tveksam till att någon åklagare skulle väcka åtal. Så jag tror inte att det kommer att hända så mycket i det här ärendet, säger förundersökningsledaren Rolf Edin till Sekotidningen.

Äggkastning  

Förutom måndagens incident ska det vid ett par tillfällen ha förekommit äggkastning mot en eller flera Strömmabåtar vid Nybroviken – bland annat på tisdagsnatten efter den så kallade Strömmafesten, där ett flertal Strömmabåtar enligt Seko ska gjort sig skyldiga till strejkbryteri. Det är dock oklart vem som utfört äggkastningen. 

– Ja, det förekom äggkastning men vi vet inte säkert om det var Sekofolk eftersom det inte var någon som såg något. Om det fanns övervakningskameror på platsen är det möjligt att man kommer att se vem som gjort det, säger David Wästberg på Almega.

– Vi vill poängtera att vi inte accepterar vare sig hot eller äggkastning, om nu Almega skulle insinuera något annat. Våra förhållningsorder till våra strejkvakter är tydliga, och det är att de endast ska observera, notera och informera. På tisdagskvällen protesterade vi och informerade besökarna till Strömmabåtarna om att det förekom strejkbryteri på båtarna, men det hela gick lugnt och städat till, säger Erik Sandberg på Seko. 

Resenärer drabbas

Konflikten inom skärgårdstrafiken drabbar främst kollektivtrafikresenärer i Stockholm och Göteborg. För Stockholms del ställer man in nästan all trafik i mellersta och södra skärgården samt all trafik med Djurgårdsfärjan. Enligt Waxholmsbolaget drabbas totalt över tusen resenärer i skärgårdstrafiken och 2.500 resenärer på Djurgårdsfärjan. 

I Göteborgsområdet är det framförallt kollektivtrafiken över Göta älv från Hisingen till fastlandet som drabbas. All trafik på färjelinjerna Älvsnabben och Älvsnabbare ställs in, där Älvsnabben har cirka 3.000 passagerare per dag och Älvsnabbare har cirka 7.000 passagerare per dag.

Även färjan mellan Orust och Gullholmen påverkas, dock ”väldigt begränsat” enligt Västtrafik. Däremot drabbas än så länge inte färjetrafiken i Göteborgs södra skärgård, eftersom de färjor som tagits ut i strejk är reservfärjor. 

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]