Nils Dacke byggdes 1995 på Finnyards Oy.

Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Juridik | Folk/företag | Passagerarsjöfart

Facket stämmer TT-line

Fackförbundet Seko stämmer TT-Line inför Arbetsdomstolen för ogiltiga uppsägningar av 70 ombordanställda.

I början av 2014 började TT-Lines Nils Dacke gå från Trelleborg till Świnoujście istället för till Travemünde. I samband med detta bytte ropaxfartyget flagg från Sverige till Polen och 70 ombordanställda sades upp. Enligt Seko rör det sig om en ogiltig uppsägning.

– TT-Lines uppsägningar är ogilitiga enligt Lagen om anställningsskydd. Det råder inte arbetsbrist utan det handlar om övergång av verksamhet. Därför har vi gått till arbetsdomstolen med detta, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seko.

Sänkta löner

De anställda sades upp i slutet av 2013 och ingen av dem har enligt Seko fått stöd i att få nytt arbete eller utbildning.  

– Det är uppenbart att TT-Line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.

Alla yrkeskategorier

Enligt Seko saknar Nils Dacke idag kollektivavtal samtidigt som lönerna har sänkts.

Före uppsägningen hade TT-Line AB 310 ombordanställda. Bland de uppsagda återfinns sjöbefäl, matroser och intendenturpersonal. TT-Line har inte offentligt kommenterat stämningen. Sjöfartstidningen har sökt rederiet för en kommentar men utan framgång.

Kommentarer

 • Knut Janzon

  Vilken blir nästa färja som halar den svenska flaggan och säger upp de få svenska sjömän som finns kvar. Tråkig utveckling, heder till folket på SEKO som kämpar i motvind.

  • Anonym

   Heja SEKO!

 • Magnus O

  Vilken nytta gör det att stämma TT-line? Oavsett utgång kommer de knappast hissa svensk flagg igen och återanställa de som fått sparken. Är det inte bättre om facken lade mer tid på att lobba och uppvakta våra så kallade politiker och försöka få till en riktig lösning?

  • Anonym

   Man kan inte säga upp folk bara för att man byter flagg fartyget inom EU,
   möjligen kan man sänka lönerna till det nya flagglandets nivå.
   Företagsflytt inom EU ger inte företaget rätt att sparka anställda , de har rätt att flytta med.

Skriv en kommentar Svara till

Alla kommentarer granskas och modereras av vår redaktion innan de publiceras. Din email kommer aldrig bli publik.