Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Folk/företag | Juridik | Passagerarsjöfart

Facket stämmer TT-line

Fackförbundet Seko stämmer TT-Line inför Arbetsdomstolen för ogiltiga uppsägningar av 70 ombordanställda.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] av 70 ombordanställda.

I början av 2014 började TT-Lines Nils Dacke gå från Trelleborg till Świnoujście istället för till Travemünde. I samband med detta bytte ropaxfartyget flagg från Sverige till Polen och 70 ombordanställda sades upp. Enligt Seko rör det sig om en ogiltig uppsägning.

– TT-Lines uppsägningar är ogilitiga enligt Lagen om anställningsskydd. Det råder inte arbetsbrist utan det handlar om övergång av verksamhet. Därför har vi gått till arbetsdomstolen med detta, säger Mats Ekeklint, förhandlingsombudsman på Seko.

Sänkta löner

De anställda sades upp i slutet av 2013 och ingen av dem har enligt Seko fått stöd i att få nytt arbete eller utbildning.  

– Det är uppenbart att TT-Line har sagt upp de anställda för att den tyska ägaren ska kunna försämra villkoren och sänka lönerna på fartyget. Det här rör en färja som går mellan två EU-länder. Det är orimligt att arbetsvillkor och löner ska försämras bara för att den börjar gå mellan Sverige och Polen, istället för till Tyskland, säger Jonas Forslind, branschsekreterare i Seko sjöfolk.

Alla yrkeskategorier

Enligt Seko saknar Nils Dacke idag kollektivavtal samtidigt som lönerna har sänkts.

Före uppsägningen hade TT-Line AB 310 ombordanställda. Bland de uppsagda återfinns sjöbefäl, matroser och intendenturpersonal. TT-Line har inte offentligt kommenterat stämningen. Sjöfartstidningen har sökt rederiet för en kommentar men utan framgång.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]