Kategori: Passagerarsjöfart | RoRo | Skeppsbyggnad

Köer ett minne blott i estnisk inrikestrafik

Nya färjor innebär att de timlånga köerna har försvunnit samtidigt som planerna på att bygga en bro mellan estniska fastlandet och Saaremaa (Ösel) har lagts ner.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]a (Ösel) har lagts ner.

Antalet passagerare på de estniska färjelinjerna mellan fastlandet och de största öarna slog alla rekord 2012. Förutom 1,9 miljoner passagerare transporterade färjorna också 753.000 person- och lastbilar.

På linjen Virtsu–Kuivastu mellan fastlandet och Saaremaa transporterades 1,39 miljoner passagerare och 546.000 bilar under 2012. Det innebär en ökning med 4,2 procent respektive 4,9 procent jämfört med året innan. På linjen Rohuküla-Heltermaa mellan fastlandet och den näst största ön Hiiumaa (Dagö) reste 482.000 passagerare och transporterades 192.000 bilar. Det är en ökning med 6 respektive 11 procent. Den tredje linjen Triigi–Sõru förbinder Saaremaa och Hiiumaa och där transporterades 39.000 passagerare och 15.600 bilar.

Saaremaa Shipping Company har förnyat sin flotta under åren 2010 och 2011. Det statliga hamnbolaget Saarte Liinid har byggt nya färjelägen och ändrat trafikarrangemangen i hamnarna. Vidare har biljettförsäljnings- och kontrollsystemen förnyats. Detta ledde till efterlängade resultat – de flera timmar långa bilköerna har försvunnit i alla hamnar. Dessutom har trafiken på landsvägar blivit lugnare, eftersom avgångsfrekvensen är hög och alla vet att det inte är något problem att få plats på följande färja. Saaremaa Shipping Company har också planer på att erbjuda en ringlinje för turister genom att kombinera de tre linjerna.

Framgångarna i trafiken till öarna har skapat behov av fler avgångar, och närings- och kommunikationsministeriet har beslutat att beställa 900 fler turer. Saaremaa Shipping Company, BLRT Grupp och Swedbank har undertecknat ett intentionsavtal om att bygga en fjärde färja med option på ytterligare två.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]