Undertecknandet av avtalet i Alexandria under onsdagen.

Fotograf: Chalmers

Kategori: Utbildning

Europeiskt avtal om lärarutbyte är i hamn

Tillsammans med fyra andra europeiska universitet med sjöfartsutbildningar har nu Chalmers ingått i ett unikt samarbete som går ut på att lärare vid institutionerna ska kunna ingå i ett utbytesprogram.
De fem universitet som ingår i det unika lärarutbytesavtalet inom sjöfart är University of Rijeka i Kroatien, Svendborg International Maritime Academy i Danmark, Maritime Institute Willem Barentsz i Nederländerna, Barcelona School of Nautical Studies i Spanien och Chalmers tekniska högskola. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]–>

De fem universitet som ingår i det unika lärarutbytesavtalet inom sjöfart är University of Rijeka i Kroatien, Svendborg International Maritime Academy i Danmark, Maritime Institute Willem Barentsz i Nederländerna, Barcelona School of Nautical Studies i Spanien och Chalmers tekniska högskola. 

Avtalet, som skrevs under i Alexandria i Egypten onsdagen den 27 oktober, pågår under en fyraårsperiod med start i januari 2022 och innebär att varje universitet skickar och tar emot en lärare till och från vart och ett av de andra universiteten per år. 

– Det här är ett utbytesavtal som bygger på långvariga relationer och det känns fantastiskt kul att det är nu är i hamn, säger Fredrik Olindersson, avdelningschef för Maritima studier vid Chalmers i ett pressmeddelande.

Ett unikt avtal

Även om möjligheten för lärare att medverka i utbytesprogram har funnits tidigare, ses det här internationella utbytesavtalet kallat Maritime Staff Mobility Programme som unikt i sitt slag.

– Vi har ju Erasmus-avtal med många olika universitet runt om i världen men jag har aldrig hört talas om ett lärarutbytesprogram där flera universitet tillsammans skickar personal mellan lärosätena regelbundet. Inom den maritima utbildningsvärlden skulle jag säga att det är unikt, säger Fredrik Olindersson som var med och skrev under avtalet i veckan.

Med avtalet är förhoppningen att ge lärare nya idéer och ett större kontaktnät och på sikt kunna kvalitetssäkra och utveckla utbildningen inom den europeiska sjöfarten. 

– Syftet med det här internationella lärarutbytet är att lära av varandra, och se vad som görs bra hos andra och kunna ta med det hem för att utveckla den egna verksamheten. Förhoppningsvis får vi dessutom kvitto på att vi gör många saker bra och därmed stärker vår personal. Det skapar också ett stort kontaktnät för lärarna som de kan använda för att utvecklas inom sitt ämnesområde, säger Fredrik Olindersson i pressmeddelandet. 

Första läraren åker under nästa år

En av de lärare som står först i tur att medverka i lärarutbytet är Robert Severin, tekniklektor vid avdelningen för maritima studier på Chalmers. Om allt går som planerat åker han till Barcelona School of Nautical Studies under 2022 för att under en femdagarsperiod undervisa sjöfartsstudenter vid skolan. 

– Min förhoppning och ambition med utbytet är dels att få lära mig mer om hur andra lärosäten arbetar med utbildning och pedagogik, och dels att själv kunna bidra till att utveckla utbildningarna, säger Robert Severin i Chalmers pressmeddelande.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]