exteriörbild av EU-parlamentet
Parlamentet avgör. EU fattar viktiga beslut som bland annat påverkar handeln och sjöfartens omställning.

Fotograf: European Union

Kategori: Politik

EU-valet viktigt för sjöfarten

Den gröna omställningen, konkurrenskraften och handelsfrågorna är områden där EU påverkar.  
Inför valet till Europaparlamentet den 9 juni vill sjöfartens organisationer att EU lägger in en högre växel. De europeiska rederiernas samarbetsorganisation ECSA beskriver det som att Europa står inför en existentiell omvandling när man ska lyckas uppnå klimatneutralitet senast 2050 och samtidigt fortsätta vara världsledande inom den globala handeln. 

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]att Europa står inför en existentiell omvandling när man ska lyckas uppnå klimatneutralitet senast 2050 och samtidigt fortsätta vara världsledande inom den globala handeln. 

Vilka beslut som fattas i EU-parlamentet kan ha stor påverkan för sjöfarten, säger Svensk Sjöfarts vd Anders Hermansson som också sitter i ECSA:s styrelse. 

– Det viktigaste är att vi fortfarande är konkurrenskraftiga i EU så att vi kan konkurrera med andra länder. Det är oerhört viktigt. Sen har ju EU fått sitt klimatregelverk på plats, men det är också viktigt att jobba vidare med detta för att nå full effekt, säger Anders Hermansson.

Inför valet har ECSA pekat ut sina politiska prioriteringar inför de kommande fem åren. De fyra pelarna är klimat- och energiomställning, människocentrerad grön och digital omställning, fartygsfinansiering samt konkurrenskraft och handel.

För sjöfartens omställning till fossilfri drift är tillgång till finansiering, klara och tydliga regler och forskning och innovation viktiga frågor där EU också har en hel del pengar att fördela.

– En jättestor utmaning är ju vilka bränslen som kommer att finnas tillgängliga. Här är forskning, innovation och satsningar på infrastrukturutbyggnad viktiga delar. Det här behöver EU jobba med för att förverkliga intentionerna i Fit for 55, säger Anders Hermansson. 

Anders Hermansson menar att EU har en helt avgörande roll för sjöfarten när det gäller handelsfrågor.

– För det första så har man den inre marknaden som är en viktig del och där det behöver göras saker för att stärka den ytterligare. När det gäller EU:s konkurrenskraft gentemot andra regioner som växer snabbare är det är viktigt att vi jobbar med att utveckla den inre marknaden ytterligare. Vi ser fortfarande att det är svårt att transportera varor mellan EU:s länder. Det ses alltid som en över yttre gräns även om man kommer från en EU-hamn, så här behöver man titta på förenklingar. Det handlar till exempel om rörlighet av både personal och fartyg. 

[/flowy_subscriber_only]
Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]