Kategori: Forskning | Hamn/Logistik

EU stödjer LNG-studier

EU satsar drygt EUR 1 miljon på att delfinansiera en serie studier om en möjlig LNG-infrastruktur i Spanien och Frankrike. Pengarna kommer från EU-kommissionens TEN-T-program. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]sionens TEN-T-program. 

Studierna ska fastställa om det är möjligt att bygga anläggningar för LNG-bunkring i hamnarna i Roscoff (i nordvästra Frankrike) respektive Santander (norra Spanien). Bland kommer man att analysera på vilket sätt infrastruktur och anläggningar kan anpassas till de standarder som gäller för riskförebyggande och miljöskydd.  

Enligt EU kommer resultatet av studierna att bli viktiga i beslutsfattandet för flera olika parter, däribland de operatörer som planerar att bygga LNG-fartyg eller bygga om fartyg för LNG-drift. Resultatet kommer också att bli viktigt för hamnmyndigheterna i Roscoff och Santander samt för genomförandet av konceptet Motorways of the Sea. 

Det EU-organ som administrerar TEN-T-programmet noterar i ett uttalande att LNG å ena sidan blir allt mer attraktivt som ett miljövänligt bränsle för den maritima sektorn, vilket är en utveckling som uppmuntras av EU. Å andra sidan noterar man att den europeiska LNG-marknaden för den maritima transporten i dagsläget är begränsad och att den infrastruktur som ska sörja för den småskaliga tillgången av LNG är nästan obefintlig. 

Studierna ska vara avslutade december 2015. 

När det gäller LNG-terminaler i Sverige finns i dagsläget en terminal i Nynäshamn, samtidigt som terminaler är på gång eller planeras i Göteborg, Lysekil, Helsingborg Gävle och Oxelösund.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]