Skador från en drönarattack på USA-ägda bulkfartyget Genco Picardy.

Fotograf: Indian Navy

Kategori: Säkerhet

EU närmar sig insats i Röda havet

På måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel stod läget i Röda havet högt på agendan. Medlemsländerna var enligt uttalande från EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell i princip överens om en EU-insats för att trygga sjötrafiken i Röda havet.
– Vi enades i princip om att inrätta en EU-insats för sjöfartsskydd. Vi diskuterade de olika alternativen för en sådan insats. Nu behöver vi röra oss mot enighet för att veta när vi kan dra igång den, sa Josep Borrell på en presskonferens efter mötet.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]t trygga sjötrafiken i Röda havet.”} /–>

– Vi enades i princip om att inrätta en EU-insats för sjöfartsskydd. Vi diskuterade de olika alternativen för en sådan insats. Nu behöver vi röra oss mot enighet för att veta när vi kan dra igång den, sa Josep Borrell på en presskonferens efter mötet.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) säger till TT att stödet är stort bland medlemsländerna men att det ännu är tidigt i processen.

– Det här mötet hade som syfte att fundera igenom grundprinciperna och utrusta kommissionen med tillräckligt mycket av ett mandat för att ge den här eventuella insatsen konkreta former. Om det här kommer att kunna materialiseras så sker det kanske till nästa rådsmöte den 19 februari, säger Tobias Billström till TT i Bryssel.

Bombar militära mål i Jemen

USA har den senaste tiden utfört flera flyganfall mot militära mål i huthikontrollerat område i Jemen. I måndags bombade USA, i samarbete med Storbritannien och med stöd av flera andra länder, bland annat två militäranläggningar i Jemens huvudstad Sanaa.

USA:s försvarsdepartement uppger att syftet med bombningarna är att försvaga huthimilisens militära förmåga. Brittiska försvarsmakten uppger att bombningarna planeras noga och utförs nattetid för att minimera risken för civila offer.

USA har nyligen inkluderat huthimilisen på sin lista över globala terroristorganisationer.

Flera attacker

Trafiken i Röda havet har minskat kraftigt när många rederier nu undviker området och styr sina fartyg runt Godahoppsudden. Men huthimilisen har attackerat ytterligare handelsfartyg den senaste veckan och det cirkulerar bilder på fartyg som har träffats av missiler. Ännu har inga människor skadats i attackerna och fartygen som har träffats har kunnat fortsätta för egen maskin.

Genco Picardy fick skador efter att ha träffats av en missil. Foto: Indian Navy

USA-ägda bulkfartyget Genco Picardys skador från en drönarattack i Röda havet den 17 januari syns på bilder från indiska flottan, som hjälpte fartyget efter attacken. Fartygets besättning på 22 personer, varav nio från Indien, undkom utan skador och kunde få branden som orsakades av attacken under kontroll.

Zografia på väg in på varvet Suez Shipyard Co. Hålet i skrovsidan syns nära fören, intill aktern på bogserbåten till vänster i bild. Foto: Suez Canal Authority

Det grekiskägda bulkfartyget Zografia träffades den 16 januari av en missil som slog hål i skrovet. Huthimilsens attack mot fartyget följde på USA:s bombningar i Jemen natten innan. Bilder från Suez Canal Authority visar när fartyget för egen maskin tog sig till varvet Suez Shipyard Co.

Sedan i fredags får sjöpersonal med koppling till USA och Storbritannien ombord på fartyg som seglar i riskfyllda områden i Röda havet nu dubbel lön. Det enligt ett avtal från Nautilus International, ett fackförbund som representerar fler än 20.000 sjöfarare.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]