Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Miljö

EU ger grönt ljus åt eko-bonusen

EU har godkänt Sveriges regerings förslag om 150 miljoner kronor till det eko-bonussystem som ska stödja flytt av gods från land till sjö.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ds från land till sjö.

Det är Svensk Sjöfart som rapporterar att EU har godkänt regeringens förslag till upplägg av eko-bonussystemet, som varar fram till och med 31 december 2020. Dock är det ännu oklart när det går att ansöka om stödet.

Sent besked

– Det är glädjande att systemet nu tycks ha fått EU:s välsignelse men det kommer mycket sent under året och jag tror att det i praktiken kommer att innebära att de 50 miljoner som satts av för 2018 inte kommer att kunna förbrukas. Jag förutsätter att regeringen, som verkligen visat framfötterna avseende sjöfartsfrågorna, nu skyndsamt säkerställer att dessa medel kan komma sjöfarten till gagn på annat sätt, säger Rikard Engström, vd för Svensk Sjöfart.

Trafikanalys utredning av eko-bonussystemet blev klar i juni 2017. Enligt utredningens förslag ska regeringen ge stöd med upp till 30 procent för driftskostnaderna för ett enskilt sjötransportupplägg och 10 procent till inköp av utrustning för omlastning.

Ett år försvann

– Vi har ännu inte fått information om när de första rederierna kan tänkas söka stödet, om det fortsatt ses som intressant när det i praktiken försvunnit ett år i systemet, men hoppas få klarhet i detta inom kort. Efter en kontakt med Trafikverket är det tydligt att projekt som ska få stödet inte får ha startat innan Trafikverket beslutar om stöd för projektet. Startar man upp ett sådant projekt i dag diskvalificeras det därför från möjlighet till stöd, säger Rikard Engström.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]