Kategori: Juridik

Ett års fängelse för Union Moons kapten

Den 55-årige polske befälhavaren på torrlastaren Union Moon som har erkänt sig skyldig till att under berusning ha förorsakat kollisionen med Stena Lines färja Stena Feronia den 7 mars i år har nu dömts till ett års fängelse av en domstol på Irland, uppger brittiska medier.

Skadorna på Stena Feronia värderas till SEK 5,5 miljoner. Skadorna på Union Moon uppgår också till flera miljoner.

Olyckan som inträffade strax utanför färjeterminalen i Belfast på kvällen fick svåra konsekvenser. Union Moon fick allvarliga skador i bogen medan Stena Feronia fick en rejäl skada i skrovet, ovanför vattenlinjen, på ungefär tio meter. Hon kunde för egen maskin fortsätta till terminalen. 

Vid tiden för olyckan befann sig 51 passagerare och en besättning på 47 personer ombord på Stena Feronia. Ingen skadade sig. Ingen ur Union Moons besättning skadade sig heller. Union Moon hade 2 000 ton sten i lasten när hon kolliderade med Stenafärjan. 

Union Moon, 2 376 dwt, ägs av norska Norswede Shipping AS (dotterbolag till Ersco). Svenska SRAB Shipping är delägare i Norswede, man kontrollerar 22 procent av aktierna. Via Norswede är man delägare i Union Moon och ytterligare ett torrlastfartyg.

Stena Feronia, byggd 1997, har en lastkapacitet på 2.200 filmeter. Fartyget är UK-flaggat. Tidigare i år vikarierade hon på linjerna Karlskrona–Gdynia och Göteborg–Kiel.