Erik Thun har lagt en order på en ny tanker i Vinga-serien.

Fotograf: Erik Thun AB

Kategori: Tank

Erik Thun beställer ny tanker

Erik Thun och Thun Tankers har lagt en beställning på en ny dual fuel-tanker i Vingaserien. Fartyget kommer att bli det tionde i serien och vid leverans 2024 går fartyget in i Gothia Tanker Alliance-nätverket.

Under måndagen meddelade Erik Thun AB att de har skrivit ett kontrakt med det kinesiska varvet China Merchants Jinling Shipyard i Yangzhou om att bygga en ny dual fuel-tanker på 17.999 dwt. Det handlar om ytterligare ett fartyg i Vinga-serien, vilken hittills består av nio fartyg som alla ingår i Gothia Tanker Alliance.

Samarbete med Furetank

Erik Thuns nära partner Furetank kommer att hantera det nya fartyget tekniskt och kommersiellt.

– Det är mycket goda nyheter att Erik Thun fortsätter att engagera sig i utvecklingen av Gothia Tanker Alliance. Det hjälper oss att nå allt större miljövinster. Med detta fartyg kommer vi att driva femton dual-fuel tankfartyg av högsta miljöstandard. Det ökar effektiviteten i vår logistik och minskar klimatutsläppen, då vi alltid har ett fartyg i rätt position för varje transport och därigenom minimerar tiden i barlast, säger Lars Höglund, vd på Furetank i ett pressmeddelande.

Får landström

Bolagen skriver vidare i pressmeddelandet att det nya fartyget kommer att utrustas med landström som kommer att kunna driva lastpumparna så fort den möjligheten erbjuds i hamnarna. Fartyget lastkapacitet blir på 20.306 kubikmeter, fördelat på tolv tankar. Fartyget får isklass 1A och ett effektivt och säkert lasthanteringssystem som ska minska tiden i hamn.

– Hållbarhetsarbete har alltid varit och kommer att vara i fokus för Erik Thun. Att lägga denna beställning på ett resurseffektivt, toppresterande produkttankfartyg och ytterligare fördjupa vårt goda och långsiktiga samarbete med Furetank är ett bra exempel på vår vision att vara en hållbar svensk partner över generationer, konstaterar Johan Källsson, vd på Erik Thun AB i pressmeddelandet.