Agneta Pallas.

Fotograf: Energifonden Sverige AB

Kategori: Fartygsaffärer | Tank

Energifonden köper aframax

Agneta Pallas på 115.000 dwt har tagits över i Turkiet av Energifonden Maritime AS.

I slutet av maj har Energifonden Maritime AS förvärvat aframax-tankern Dubai Horizon, som döpts om till Agneta Pallas.

Byggd 2006

Agneta Pallas är byggd på Samsungvarvet i Sydkorea 2006. Hennes senaste namn var Dubai Horizon, och innan dess hette hon Troviken och Trochus. Agneta Pallas har nu inlett en timecharter för AET (American Eagle Tankers).

Den nya ägaren tog över fartyget på varv i Istanbul efter special survey samt installation av behandlingssystem för ballastvatten. Därtill genomfördes ett flertal energibesparande åtgärder, uppger Energifonden Sverige.

”Ett rent assetplay”

Energifonden Maritime AS i Oslo är ett helägt dotterbolag till Energifonden Sverige AB i Fiskebäck och hanterar alla investeringar inom koncernens energilogistik till sjöss.

– Jag är glad och tacksam att Energifonden Maritime fick genomföra denna affär i konkurrens med andra internationella logistikföretag och enligt vår analys så kommer marknaden att återhämta sig kraftigt för denna typ av fartyg pga mycket låg orderbok och utskrotning av äldre tonnage. Vi ser på denna affär som våra tidigare engagemang inom aframax och suezmaxsektorn, ett rent assetplay, säger Energifonden Sveriges ägare och vd Fredrik M. Johansson i ett pressmeddelande.