HMS Montrose, the type 23 frigate is currently taking part in Joint Warrior 181 off the west coast of Scotland.

Fotograf: Royal Navy

”En handling av statligt pirateri”

Storbritanniens utrikesminister anser att Irans angrepp mot och övertagande av Stena Impero är en handling av statligt pirateri.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]ng av statligt pirateri.

I ett uttalande till Underhuset med anledning av kapningen av tankern Stena Impero förespråkar Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt bland annat att en europeisk flottstyrka skickas till Persiska viken. Av hans tal framgår att Storbritannien strävar efter att etablera en europeiskt ledd flottstyrka för att trygga den fria sjöfarten i området. Han säger att den måste etableras snarast möjligt.

Under tiden har brittiska regeringen skickat jagaren Duncan till området.

Försökte undsätta

Av ministerns uttalande framgår att det var fyra snabbgående båtar från revolutionsgardet och en helikopter som deltog i operationen. Den brittiska fregatten Montrose försökte undsätta Stena Impero, men hann inte fram i tid. Montrose sände varningar på radio om att deras handlingar var illegala.

Vidare påminde ministern om att Montrose nio dagar tidigare hade omintetgjort ett försök att borda tankern British Heritage.

– Denna gång hade Montrose inte blivit informerad om passagen vilket skulle ha möjliggjort henne att nå snabbare fram till platsen. Detta är emellertid ingen ursäkt för inkräktarnas illegala aktioner. De tog kontroll över Stena Impero och tvingade henne att gå mot den iranska hamnen Bandar Abbas, där hon nu hålls, påpekade Jeremy Hunt.

I separeringszon

Stena Impero gick i Hormuzsundet i separeringszonen för västgående trafik på omanskt territorialvatten i enlighet med internationell lag och sjövägsreglerna. Hennes AIS var på och positionen var allmänt tillgänglig.

– Det var därför en handling av statligt pirateri som parlamentet utan tvekan fördömer, sa minister Jeremy Hunt.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]