Electramar i Luleå hamn

Fotograf: AtoB@C Shipping

Kategori: Torrlast

Electramar framme i Luleå

AtoB@C Shippings första plug-in hybridnybygge Electramar har nu nått Östersjön och Luleå. Det berättar bolaget i ett pressmeddelande.
Det var under söndagen som Electramar anlände till i Viktoriahamnen i Luleå efter den långa resan från varvet i Indien runt Godahoppsudden till Europa. Efter lossning i Luleå går fartyget in i AtoB@C Shippings kontraktstrafik på Östersjön och i norra Europa.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]till i Viktoriahamnen i Luleå efter den långa resan från varvet i Indien runt Godahoppsudden till Europa. Efter lossning i Luleå går fartyget in i AtoB@C Shippings kontraktstrafik på Östersjön och i norra Europa.

– Vi är oerhört glada över att äntligen ha det första fartyget i sina hemmavatten, redo att betjäna våra kunder. Det har varit en lång resa för besättningen och vi vill tacka dem för deras tålmodighet och engagemang, säger Frida Rowland, kommersiellt ansvarig på AtoB@C Shipping i ett pressmeddelande.

I mitten av december förra året levererades Electramar från varvet Chowgule & Company i Indien. Under fredagen den 5 april levererades det andra nybygget i serien, Stellamar.

Fartygen i serien är utrustade med både landströmsanslutning och en batteriinstallation på 1 MWh, vilket enligt rederiet minskar CO2-utsläppen med upp till 50 procent jämfört med den nuvarande generationen fartyg i rederiets flotta. Dessutom innebär det en tystare och renare drift i hamn.

Foto: Anders Viljeros, ShoreLink

Även för hamnbolaget ShoreLink är Electramar en viktig pusselbit.

– För ShoreLink är Electramar inte bara ett fartyg, det är en legobit i strävan att bli Sveriges mest effektiva och hållbara hamnoperatör år 2030. Tack vare ett nära samarbete med AtoB@C Shipping och DSV, har denna vision nu tagit ett betydande steg framåt, säger Anders Viljeros, affärsområdeschef på ShoreLink i ett pressmeddelande.

Läs mer om Electramar i Sjöfartstidningens specialbilaga Ships of the Year 2023 där fartygsserien finns presenterad.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]