Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Ekonomi

Ekonomisk utveckling oroar Rysslandsexpert

Representanter för sjöfarten fick en färgstark lektion i nationalekonomi och den ekonomiska utvecklingen i Ryssland på sjöfartsdagen i Helsingfors.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]artsdagen i Helsingfors.

Det är ingen ljus bild som professor Pekka Sutela vid Lappeenranta University of Technology i Villmanstrand målar upp om den ryska ekonomin på Sjöfartens temadag i Helsingfors. Han var en av talarna på detta seminarium som årligen anordnas av Sjöfartsbranschens utbildnings- och forskningscentral.

– Ryssland är ett land som jag tror mig veta en del om och det är ett land som även kan intressera er, sade Pekka Sutela i sin inledning.

Förändringar i den ryska ekonomin återspeglas ju direkt även i sjöfarten.

En procents tillväxt

Efter att seminariedeltagarna fick en komprimerad ”grundkurs” i nationalekonomi, där Pekka Sutela förklarade de grundläggande mekanismerna för världshandeln, var budskapet klart:

– Ju rikare länderna är, desto mer idkar de handel sinsemellan. Internationella undersökningar visar att trafiken ändras på samma sätt som nationalinkomsten. Det råder en långt utbredd enighet om att ekonomierna inom EU-området under de kommande åren kommer att växa med omkring en procent per år. Det innebär att även transporterna skulle öka med en procent om vi inte hittar på nya saker.

Tillväxtkällor förbrukade

Därefter kom Pekka Sutela in på sitt huvudämne, Ryssland. Han upplyste att den rådande prognosen för den ekonomiska tillväxten i Ryssland ligger på cirka två procent per år. Men denna siffra kan ifrågasättas.

– Vissa ryska forskare anser att det är höljt i dunkel om Rysslands kapacitet att producera varor för närvarande egentligen är större än den var i mitten av 1970-talet.

På den tiden var det planekonomi som gällde i dåvarande Sovjetunionen.

– Till stor del har källorna för tillväxt förbrukats i Ryssland. Bakgrunden till de senaste årtiondenas snabba tillväxt var engångsföreteelser. Problemet är att den ryska regeringen inte har kunnat finna en ekonomisk politik som kunde utveckla nya typer av tillväxtkällor. Att Ryssland nu har nolltillväxt innebär en stor förändring jämfört med tidigare sju procents årlig ekonomisk tillväxt.

Energipolitiskt misstag

Pekka Sutela understryker att tillväxten har avtagit långsamt och inte beror på det låga oljepriset, vilket i och för sig i år drar ner tillväxten kraftigt på den negativa sidan. Den beror enligt honom inte heller på internationella politiska sanktioner som gör det i praktiken omöjligt för ryska banker och företag att erhålla finansiering. Oljeproduktionen kan inte öka i någon större utsträckning i Ryssland om sanktionerna är i kraft en längre tid. 

– Oberoende av detta har Ryssland gjort ett dramatiskt energipolitiskt misstag när man har reagerat på den gradvisa avmattningen av västra Sibiriens jättefält genom att föreställa sig att produktionen skulle kunna ersättas i Arktis eller i östra Asien. Den teknologi som arktisk energiproduktion kräver existerar inte och så länge som oljan är billig kommer den inte heller att utvecklas för investeringar som inte kommer att göras.

”Ofattbara förväntningar”

Samtidigt ger Pekka Sutela övertron på den arktiska potentialen en känga även i hemlandet:

– De ofattbara förväntningar som man haft på den arktiska utvecklingen speciellt i norra Finland, där jag själv kommer ifrån, ser för närvarande ut att bygga på en väldigt svag grund. Men sådan var den redan från början. 

Han berättar om hur ett proffs på logistik för några år sedan förklarade för honom hur 10.000 TEU containerfartyg kommer längs Nordostpassagen och anlöper Kirkenes för att lossa.

– Där skulle det sedan stå 100 finländska tåg väntande och köra genom renhushållnings- och naturskyddsområden efter varandra till hamnarna i Kemi eller Torneå, där containrarna skulle lastas i feederfartyg med destinationer på andra sidan Östersjön. Det var svårt för mig att anamma verklighetsförankringen i dessa föreställningar.

Varnar för sammanbrott

Pekka Sutela varnar för att en dramatisk förändring i Rysslands ekonomi kan äga rum redan inom de närmaste åren.

– När den arktiska fronten inte förverkligas och västra Sibiriens produktion minskar så kan Rysslands förmåga att exportera energi stå inför ett sammanbrott på en kort tid. Detta är förstås en bra sak för alla dem som är oroade över haverier med tankfartyg på Östersjön, men det värsta tänkbara scenario för Rysslands ekonomi.

[/flowy_subscriber_only]

Kommentarer

 • kaj sundberg båtsman

  den där gubben va lika tokig som politikerna i finland rädda för ryssarna ha ha nu om nånsin borde man göra handel med ryssarna de heter håll vännerna nära och fienderna ennu närmare ryssarna stiger nog o de som int är med får se sig

  • Fred

   Man ska kanske se litet längre än handel och att stödja en diktatur som Ryssland i praktiken är. Putin förstår bara maktspråk. Se till att Rysslands ledning förstår vad som händer när man startar krig. Skulle väl vara trevligt om man kan undvika att fria och självständiga länder som Ukraina får 6000+ människor dödade? Det är som hela Leksand eller hela Strömstad ungefär…

   • Messerschmitt

    Det är lätt att ha bestämda åsikter när man lite vet. Lite källkritik hade varit på sin plats. Varför denna fördömande mentalitet? En saklig diskussion är så mycket mer intresant än oansvarigt utslängda påstående som vilar på lös grund. Synd att en intressant artikel som denna inte kan väcka en bättre debatt.

    • Jeppe

     Vad åsyftar du, vem är oansvarig?

 • kaj sundberg båtsman

  ukraina har 40miljoner mänskor och så is dom ennu gråta att eu och nato måst komma och hjälpa måst få pengar lån fy fan dom har själv stält till de skulle ha betala de där gasräkningen om int annat så bytt mot krim tycker int synd om ukraina

 • Anonymous

  Tycker Sjöfartstidningen att man ska håna Ukraina som nedan?

  • Lars Adrians

   Hej Anonym
   Vi på Sjöfartstidningen tycker att man ska få göra sin röst hörd. Så länge det inte är personangrepp eller hets/näthat så släpper vi igenom allas åsikter.

 • Nolhåtten

  Synnerligen tänkvärd artikel.
  Hade varit intressant att veta vilka dessa engångsföreteelser var: ”Bakgrunden till de senaste årtiondenas snabba tillväxt var engångsföreteelser.”
  Och varför och hur man valt att satsa så mycket på Arktis?
  Varningen ”Pekka Sutela varnar för att en dramatisk förändring i Rysslands ekonomi kan äga rum redan inom de närmaste åren” känns lite som tagen ur luften, oavsett de få argument som pekas på i artikeln. Har hört liknande domedagsprofetior om Kina de senaste 30 åren! Bägge länderna är för komplexa för att kunna förutspås.
  Kan läsa talet i sin helhet någonstans?

Artikeln är stängd för fler kommentarer

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]