M/S Eckerö vid kaj i Grisslehamn.

Fotograf: Albin Dahlin

Kategori: Färjetrafik

Eckerö rapporterar starka siffror

Rederi Ab Eckerö slog passagerarrekord och förbättrade lönsamheten under fjolåret. Vinsten steg med närmare 24 miljoner euro jämfört med föregående år.

När den åländska rederikoncernen nu släppt sitt årsbokslut för 2023 står det klart att man uppnådde historiskt höga nivåer för såväl passagerar- och fraktverksamheten på både Finska viken och på Ålands hav. Omsättningen ökade med 19 procent och landade på 221 miljoner euro.

Räkenskapsperiodens resultat blev 11,5 miljoner euro, vilket är en kraftig förbättring jämfört med 2022. Den förbättrade lönsamheten förklaras bland annat med ökade passagerarvolymer och högre biljettintäkter per passagerare.

Passagerarrekord på båda linjerna

Efterfrågan på alla trafikerade linjer var synnerligen bra under högsäsongen och nya passagerarrekord har slagits på både Finska viken och Ålands hav. På linjen Finland-Estland överskreds två miljoner passagerare och en miljon passagerare på linjen Åland-Sverige. Även fraktvolymen har varit den bästa någonsin med 175 tusen fraktenheter.

Det totala antalet passagerare uppgick till 3.140.221 under helåret, vilket var 20 procent fler än under 2022. Antalet transporterade fraktenheter ökade med 11 procent jämfört med 2022.

Hög inflation och högre bemanning

Företagets kostnader ökade med drygt 19 miljoner euro bland annat till följd av en högre bemanning på fartygen. Den fortsatt höga inflationen har resulterat i en generell kostnadsökning i företaget.

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]