Fotograf: Eckerö Linjen

Kategori: Passagerarsjöfart

Eckerö Linjen och Birka Cruises säger upp

Eckerö Linjen och Birka Cruises säger upp sammanlagt 519 personer, varav de flesta är ombordanställda på fartygen Eckerö och Birka Stockholm.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]rö och Birka Stockholm.

Coronapandemin och UD:s förlängda avrådan från alla typer av icke nödvändiga resor har lett till att Eckerö Linjen och Birka Cruises vidtar krisåtgärder för att säkra verksamheten. Båda rederierna ingår i den åländska Eckerökoncernen.

All trafik inställd

Sedan mitten av mars har all trafik med Eckerö Linjens svenskflaggade färja Eckerö på linjen Grisslehamn–Eckerö varit inställd.

– Det betyder att vi står helt utan intäkter men med fortsatt stora kostnader, så som bland annat lönekostnader. Som en följd av detta har vi idag, den 14 april, meddelat vår ombordpersonal att vi på grund av arbetsbrist är tvungna att verkställa det varsel om uppsägning som gick ut den 23 mars. Totalt berörs 161 personer på Eckerö, säger Björn Blomqvist, vd på Eckerö Linjen och koncernchef för Rederi Ab Eckerö, i ett pressmeddelande.

Björn Blomqvist förklarar att i de finländska delarna av verksamheten finns mer flexibla möjligheter att heltidspermittera personal och sänka kostnaderna.

– Detta är inte möjligt i Sverige, varför vi nu är tvungna att istället ta till denna åtgärd. 

Arbetsbrist

Birka Cruises uppsägningar av personal på grund av arbetsbrist berör totalt 35 landanställda och 323 ombordanställda på svenskflaggade passagerarfartyget Birka Stockholm, som är upplagt i Mariehamn. Normalt går hon i kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn.

– Vi vet att många känner sig tryggare på hemmaplan i oroliga tider och ser därför att resandet inom Sverige och närområdet kan ha en chans återhämta sig snabbare än övrigt resande när vi väl kommer in i en mer normal situation igen. Just nu ligger dock hela vårt fokus på att rida ut stormen som coronakrisen har skapat och säkra företagets överlevnad och arbetstillfällen på sikt. Vår absoluta förhoppning är dock att så snart som möjligt kunna dra tillbaks uppsägningarna och starta upp vår trafik igen, säger Tomas Karlsson, vd för Birka Cruises.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]