Fotograf: Celebrity Cruises

Kategori: Passagerarsjöfart | Skeppsbyggnad

Dyrast i klassen

Enligt kryssningsjätten Royal Caribbean är deras nyaste fartyg Celebrity Edge världens dyraste kryssningsfartyg i sin storleksklass med en prislapp på 10,4 miljarder kronor.

Nybygget Celebrity Edge, med ett brutto om 130.818, har inlett sin första kryssningssäsong i Medelhavet. Fartyget levererades den 31 oktober 2018 av varvet Chantiers de l’Atlantique i Saint-Nazaire, Frankrike, och har under vintern kryssat i Karibien. Hon opereras av Celebrity Cruises som ingår i Royal Caribbean Cruises.

7,1 miljoner per hytt

Royal Caribbean uppger att Celebrity Edge, som har kostat 10,4 miljarder kronor, är världens dyraste kryssningsfartyg i sin storleksklass: Sett till storleken och utifrån antalet hytter, är fartyget världens dyraste. Utslaget på de 1.457 hytterna blir kostnaden 7,1 miljoner per hytt.

Celebrity Edge har kapacitet för totalt 2.918 passagerare.

Azipod

Maltaflaggade Celebrity Edge är 306 meter lång och 39 meter bred med 16 däck. Besättningen består av 1.320 personer. Enligt Royal Caribbean har man satsat stort på tekniska innovationer för att minska utsläppen och rena avgaserna. Tre fjärdedelar av allt avfall återvinns och vattnet från livsmedelsproduktion, allmän konsumtion, dusch och toalett rengörs med ultraviolett ljus.

Celebrity Edge har diesel-elektriskt maskineri med Wärtsilä-motorer och två 16 MW Azipod-aggregat för framdrift. Ombord finns ett hybrid-skrubbersystem från Valmet för operation med såväl open som closed loop.