Fotograf: Pär-Henrik Sjöström

Kategori: Skeppsbyggnad

Dubbeldop av Bore- nybyggen i Flensburg

Först döptes nybygge 744 till Bore Sea och lämnade därefter varvet. På eftermiddagen fick nybygge 745 namnet Bore Song på nybyggnadsbädden och sjösattes. Den 6 maj 2011 var en händelserik dag på Flensburger Schiffbau Gesellschaft.

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only] Schiffbau Gesellschaft.

Nybyggena är av Bores nya RoFlex-typ som är en vidareutveckling av en av varvets standardtyper. Bland annat har Bore satsat stort på att minimera bränsleförbrukningen och minimera påverkan av miljön. Ett krav från Bore var exempelvis att utrusta nybyggena med en Wärtsilä 12V46F Common Rail huvudmaskin.

– Vi tänkte kalla typen Rolex, men detta namn visade sig vara upptaget, skämtade Bores verkställande direktör Thomas Franck under sitt tal vid dopet.

Gudmor till Bore Sea är Astrid Mitts, hustru till Bjarne Mitts som är verkställande direktör för Rettig Group-koncernen. Bore svarar för rederiverksamheten inom Rettig Group. Efter dopet satte Bore Sea kurs mot Holmsund under befäl av Tom Rönnqvist. Fartyget tar en last för SCA till England och kontinenten innan hon går in i en charter för Transfennica på linjen Zeebrügge–Bilbao.

– Det känns bra att vi nu har kommit så långt att det första fartyget är levererat. Nu får vi äntligen visa att hon verkligen är så bra som vi har sagt, säger Jhonny Husell, kommersiell chef vid Bore.

Bore Song döptes av Anne-Maj Grönroos-von Rettig, maka till koncernens styrelseordförande Cyril von Rettig. Det blev en traditionell sjösättning. Efter att champagneflaskan krossats mot stäven gled fartyget utan minsta svårigheter elegant ned i sitt rätta element.

Om varvets effektivitet vittnar att redan på kvällen, efter att nybygget hade förtöjts vid utrustningskajen, lyftes överbyggnaden på plats. Hela överbyggnaden, komplett utrustad, hade anlänt från underlevarantören i Polen några dagar tidigare på en ponton. Lyftet gjordes av den danska 900 tons pontonkranen Samson, som hade bokats in för detta datum redan två år tidigare från Dansk Bjergning og Bugsering A/S.

Vid dopet var Bore Sea redan levererad – hon överläts den 29 april 2011. Bore Song kommer att levereras i mitten av juli 2011.

[/flowy_subscriber_only]

Vidare till Sjöfartstidningen.se »

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]