Drotten gick i Hansa Destinations trafik mellan Nynäshamn och Rostock fram till linjens nedläggning i början av 2023. Sedan i april har fartyget gått i trafik för Destination Gotland.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Haveri

Drottens tid ur trafik förlängs

Ett konstaterat fel på propelleraxeln gör att tiden som Gotlandsbolagets fartyg Drotten behöver vara ur trafik förlängs. Fartyget ska repareras så fort varvet har möjlighet.

Det var för en vecka sedan som Drotten drabbades av ett tekniskt fel på drivlinan med ett flertal inställda avgångar som följd på linjerna mellan Visby och Oskarshamn, samt Visby och Nynäshamn. I söndags lämnade fartyget Oskarshamn för att ta sig till varvet Fayard i danska Odense för att undersökas.

Enligt ett pressmeddelande från rederiet har man nu konstaterat ett fel på propelleraxeln. Drotten kommer att repareras på plats så fort varvet har möjlighet. 

Fullbelagda varv fördröjer

– Många varv i Östersjöregionen är för närvarande fullbelagda och det kommer därför dröja innan Drotten kan gå i trafik igen. Vi kommer att sätta in extraturer med våra två andra fartyg Visby och Gotland och samtliga resenärer kommer att få information om sina nya avgångstider, säger Marcus Risberg, vd för Destination Gotland, i pressmeddelandet.  

Inställda avgångar fram till 27 augusti

Samtliga avgångar med Drotten ställs in till och med 27 augusti. Eftersom reparationstiden ännu inte är fastställd kan samtliga resenärer som har en resa bokad med Drotten fram till 24 september boka om eller boka av sina resor kostnadsfritt oavsett biljettyp.

– Alla resenärer som tidigare i veckan berördes av inställda avgångar med M/S Drotten har fått nya resor med Destination Gotland. Jag beklagar de förseningar som detta medfört, säger Marcus Risberg.