Drotten gick i Hansa Destinations trafik mellan Nynäshamn och Rostock fram till linjens nedläggning i början av 2023. Sedan i april har fartyget gått i trafik för Destination Gotland.

Fotograf: Christopher Kullenberg Rothvall

Kategori: Färjetrafik

Drotten till varv i Danmark

Ett fel på drivlinan har tvingat Destination Gotland att ta färjan Drotten till varv i Danmark, mitt under avslutningen på årets högsäsong.

Det var under fredagen som Drotten drabbades av ett tekniskt fel på drivlinan med ett flertal inställda avgångar som följd på linjerna mellan Visby och Oskarshamn, samt Visby och Nynäshamn. Under söndagen lämnade fartyget Oskarshamn för att ta sig till varvet Fayard i danska Odense där fartyget kommer att torrdockas för att felet ska kunna undersökas och repareras.

– Nästintill alla varv är för tillfället fullbelagda och därför har det dröjt med att kunna möjliggöra reparation av drivlinan. Fartyget behöver torrläggas för att vi ska kunna undersöka propellern och det är därför svårt att i dagsläget veta exakt hur lång tid som reparationen kommer att ta, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland i ett pressmeddelande.

Ställt in nära 20 avgångar

Enligt söndagens pressmeddelande från rederiet kommer fartyget tidigast att vara tillbaka i trafik den 20 augusti, vilket innebär att närmare 20 avgångar fått ställas in.

De två ordinarie fartygen, Visby och Gotland, kommer att trafikera både norra linjen till Nynäshamn och södra linjen till Oskarshamn med totalt 13 extra enkelturer under veckan.

– Jag beklagar att vi behöver boka om resenärer och förstår de olägenheter som senarelagda avgångstider får. Vi gör allt vi kan för att lösa situationen på bästa sätt. Alla de som idag fått besked om inställda avgångar har också direkt blivit flyttade till nya turer, säger Marcus Risberg i pressmeddelandet.

Hade varvsbesök inplanerat i september

Drotten har trafikerat Gotlandstrafiken sedan 2003. Vid den årliga inspektionen av fartyget som genomfördes av klassningssällskap i höstas, fanns inga tekniska anmärkningar av drivlinan. Fartyget var planerat att gå till varv för årligt underhåll i slutet av september.

Öppnade arena för strandsatta

Destination Gotland har tidigare uppgett att cirka 15.000 resenärer påverkats av de inställda avgångarna. Som en konsekvens aktiverade Region Gotland sin beredskapsorganisation under lördagen som ordnade fram ett tillfälligt boende.

– Den som har behov av det kommer att kunna spendera natten på Ica Maxi arena. Där kommer att finnas filtar, kiosk och Röda Korset-personal på plats. Under eftermiddagen pågår en inplanerad innebandymatch som alla är välkomna att titta på, säger beredskapschef Rikard von Zweigbergk enligt ett pressmeddelande.