Fotograf: Sjöfartsverket

Kategori: Haveri

Dramatisk räddningsinsats efter fartygshaveri

Det var en dramatisk räddningsinsats när det norskflaggade fartyget Bjugnfjord havererade utanför Höganäs förra veckan. Något nödanrop från fartyget kom aldrig, uppger Sjöfartsverket.
Det var i torsdags kväll som det norskflaggade fartyget Bjugnfjord fick kraftig slagsida på danskt vatten utanför Höganäs, och senare på natten sjönk, vilket Sjöfartstidningen tidigare rapporterat om.

[flowy_not_logged_in] [flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link] [/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.

[/flowy_non_subscriber] [flowy_subscriber_only]aldrig, uppger Sjöfartsverket.”} /–>

Det var i torsdags kväll som det norskflaggade fartyget Bjugnfjord fick kraftig slagsida på danskt vatten utanför Höganäs, och senare på natten sjönk, vilket Sjöfartstidningen tidigare rapporterat om.

Nu uppger Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral, JRCC, på sina sociala medier att något nödanrop från Bjugnfjord aldrig kom, utan det var tack vare den regelmässiga övervakning av radiotrafiken längs Sveriges kust som räddningscentralen gör, som nödsituationen kunde upptäckas.

Larmar ut två helikoptrar

– Vi uppfattar ett fartyg som verkar ha problem med slagsida någonstans i Öresund. När vi tar kontakt med fartyget blir det uppenbart att de befinner sig i en nödsituation och behöver snabb undsättning. I det hårda vädret har fartygets last förflyttat sig, vilket lett till dålig stabilitet och kraftig slagsida. Det finns alltså en överhängande risk för kapsejsning, skriver JRCC på sin Facebooksida.

Räddningscentralen larmade ut två av sina räddningshelikoptrar från Göteborg och Kristianstad för att bege sig mot platsen. När det visade sig att fartyget låg på danskt farvatten kontaktade räddningscentralen sin danska motsvarighet och de kom överens om att samarbeta i räddningsoperationen.

– Dansk helikopter och fartyg larmas också. På plats finns även fiskefartyget Glomskär och tankern Pechora Star, som hjälper till med att läa och belysa olycksplatsen med strålkastare. På grund av den kraftiga sjögången är det inte mycket mer de kan göra, skriver JRCC.

Flögs till Lunds universitetssjukhus

Tre personer ur besättningen på det olycksdrabbade fartyget övergav fartyget i en livflotte, medan två personer stannade kvar ombord för att försöka lösa situationen. När Sjöfartsverkets räddningshelikopter anlände till platsen var situationen så allvarlig att man bestämde sig för vinscha upp de två kvarvarande besättningsmedlemmarna efter att de först hoppat i vattnet. 

– Därefter plockades även de resterande nödställda upp ur livflotten och samtliga flögs till Lunds universitetssjukhus. Fartyget sjönk kort efter evakueringen, skriver JRCC.

Enligt SVT ska den danska Haverikommissionen tillsammans med fartygets flaggstat nu utreda händelseförloppet. Därefter väntas den danska sjöfartsstyrelsen ta ställning till om ett lagbrott kan ha begåtts.

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]