Fotograf: Lars Andersson

Kategori: Offshore | Utbildning

DP-simulator invigd på Chalmers

På onsdagen invigde infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd Chalmers första DP-simulator. Med simulatorn hoppas Chalmers kunna attrahera både egna och externa elever. 

[flowy_not_logged_in]
[flowy_login_link]Redan prenumerant? Logga in här[/flowy_login_link]
[/flowy_not_logged_in]

[flowy_non_subscriber]

Prenumerera

Se alla erbjudanden.


[/flowy_non_subscriber]
[flowy_subscriber_only]na och externa elever. 

Inför flädersaftsskålande lärare, elever och annan personal förklarade infrastrukturministern på onsdagseftermiddagen den nya DP-simulatorn på Campus Lindholmen i Göteborg invigd. Med ord som ”att ligga i framkant” och ”utrustning i världsklass” fångade ministern sannolikt väl in målen och förhoppningarna hos de utbildningsansvariga.

– Den nya simulatorn innebär att vi nu som givare av fortbildningskurser har lagt den sista hörnstenen i vårt utbildningsutbud. Det är en typ av simulator vi tidigare saknat, och därför känns det extra viktigt att den nu är på plats, säger Staffan Strive, affärsutvecklare på Chalmers institution för sjöfart och marin teknik.    

Siktar mot offshoreindustrin

Samtidigt som simulatorn framförallt är avsedd för Chalmers egna elever är den också tänkt att locka till sig externa elever, framförallt sådana som redan jobbar eller siktar på att jobba inom offshoreindustrin, där dynamisk positionering i stor utsträckning används. 

– Offshore är ju en sektor som växer mer och mer. Inte minst har vi här i vår närhet företag som Floatel och Marin Mätteknik, vilket gör det ännu mer angeläget med DP-simulatorn, säger Staffan Strive. 

Full mission-simulator 

Enligt Chalmers beskrivning av den nya simulatorn är detta Sveriges första DP-simulator som är av typen full mission, vilket innebär att det kommer att bli möjligt simulera visuella miljöer i 360 grader och dessutom genomföra fullövningar. Samtliga applikationer som finns på en modern brygga finns i simulatorn, och man kommer också att kunna koppla ihop sig med till exempel en maskinrumssimulator. 

– Visserligen är det en oerhört dyr investering, hela fyra miljoner kronor, men det är något jag har skrikit om att vi behöver ända sedan jag började här för ett år sedan. Tillsammans med Kalmar, som också har en DP-simulator, hoppas vi nu gemensamt kunna behålla eleverna i landet så att de inte åker till Polen eller Italien istället, där man också erbjuder DP-kurser, säger Staffan Strive.

Två kurser  

Enligt Christopher Anderberg, DP-ansvarig på Chalmers, kommer man att inom kort kunna erbjuda två olika DP-kurser på Chalmers, en basic-kurs och en advanced-kurs. 

– Bägge veckorna tar en vecka att göra. Efter basic-kursen ska du ha minst 28 dagars praktik ombord på en DP II-klassad båt innan du får göra advanced-kursen, som i sin tur ska följas upp med sex månaders praktik. När allt det är klart kan du ansöka om DP-certifikat och då bli DP-operatör, det vill säga DPO, säger Christopher Anderberg. 

För externa elever kostar det SEK 17.500 att läsa en kurs, medan det är rabatterat för Chalmers egna elever. Men även om kurserna torde gräva ett anseligt hål i plånboken för de flesta av de elever som vill bli DPO-behöriga så tror Christopher Anderberg att kurserna kommer att bli attraktiva på marknaden. 

– Det svåra är att hitta ett fartyg att göra sin praktik på, eftersom det inte finns så många DP II-klassade båtar att välja mellan. Men får man väl gjort all praktik så har man en väldigt bra arbetsmarknad att söka sig till, särskilt i Norge. Där finns ju till exempel både Stena och Floatel med sina oljeriggar. 

Har stöttat 

Just Floatel är ett företag som stöttat Chalmers i deras arbete med den nya simulatorn. Enligt Nils Mårtensson, chief operating officer på mölndalsbaserade Floatel, kommer det expansiva offshoreföretaget att förlägga kurser för sina DPO:s i den nya simulatorn. 

– Ja, vi har lovat att lägga kurser för våra anställda här på Chalmers. Vi har i dagsläget omkring 35-40 anställda DPO:s, och många av dem bor här i närområdet. Så det är en stor fördel att de slipper åka iväg någon annanstans för att göra sina kurser. Och om vi vill kan vi förlägga specialutbildningar på en eller ett par dagar här, säger Nils Mårtensson.   

[/flowy_subscriber_only]

Få vårt nyhetsbrev!

 

Bli uppdaterad med de senaste sjöfartsnyheterna. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

[mc4wp_form]