Fotograf: Adam Bergman

Kategori: Folk/företag | Hamn/Logistik

Donsö Djuphamn invigd

Under fredagen invigdes Donsö Djuphamn – en hamn som till stora delar finansierats av Donsös företag.

– Det här är något som är oerhört viktigt för tillväxten på ön och för framtida generationer här ute, säger Jonas Backman, ordförande för Donsö Fiskehamnsförening, till Sjöfartstidningen.

Donsö Djuphamn är en 130 meter lång ponton som placerats strax söder om den gamla piren på Donsö. Enligt Jonas Backman är den totala investeringskostnaden 15 miljoner kronor. En tredjedel av de pengarna har gemensamt investerats av verksamheterna på ön. Resterande pengar är ett lån i samarbete med SEB på Hönö.

”Nyskapande och järv”

– Detta är en satsning som är både nyskapande och djärv samtidigt som den är rationell och logisk. Den kommer att fungera som en bro mellan verksamheterna här på ön och hamnarna i Göteborg och Fiskebäck, säger Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, som invigningstalade och fick äran att klippa bandet för den nya hamnen.

– Här skapar man den framtid man vill ha.

Enbart västsvenska företag

Även Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé berömde projektet och engagemnanget från företagen på ön.

– Ni har vågat ta risken att satsa på det här. Och vi är väldigt glada att hela projektet har genomförts med enbart västsvenska företag.

Utvecklingspotential

De nya pontonerna erbjuder totalt 255 meter nya kajplatser som kompletterar de redan existerande 190 metrarna. Hamnen byggs i första hand för att fiskenäringen på Donsö och i Göteborg ska kunna få tillgång till flexibla kajplatser.

Men hamnföreningen ser även en utvecklingspotential för annan typ av sjöfartsindustri, till exempel myndighetsfartyg och turism.