Sveriges Radio sänder fyra dokumentäravsnitt om redarfamiljen Broström under julhelgerna.

Fotograf: Sveriges Radio

Kategori: Folk/företag

Dokumentärserie om redarfamiljen Broström

På 1800-talet köper den unge Axel Broström i Värmland en fraktskuta som blir grunden till ett redarimperium som i många år kommer att regera på haven. Under jul- och nyårshelgerna sänder Sveriges Radio en dokumentärserie i fyra avsnitt om redarfamiljen Broströms.

För 100 år sedan var redarfamiljen Broströms en maktfaktor inom societeten och tillhörde de rikaste i Sverige. På 1960-talet var koncernen Göteborgs största arbetsgivare med 18.000 anställda.

Under julhelgerna har radiolyssnarna möjlighet att under fyra avsnitt följa familjen under nästan 100 år i P4-dokumentären Broströms. Från mitten av 1800-talet då den fattige pojken Axel sliter för brödfödan i Kristinehamn till 1960-talet i varvsstaden Göteborg. 

Hård uppväxt

I det första avsnittet, som sänds på julafton, får lyssnaren bland annat höra om grundaren Axel Broströms hårda uppväxt i Värmland, om hur han fick idén till att köpa familjens första fartyg, och om hur sonen Dan Broström senare träffar sin blivande hustru Ann-Ida som efter makens död kom att  bli starkt drivande i koncernen.

–  Det har varit väldigt spännande att dyka ner i en berättelse från en annan tid. Det är inte bara sjöfart och framgångar. Historien rymmer också mycket kärlek. Från tålig och hållbar till destruktiv av värsta sort. Dottern Brita blir galet förälskad i en man som är alla föräldrars mardröm, säger Cecilia Ohlén som har arbetat med programserien sedan i våras, i ett pressmeddelande.

Broströms sänds i P4 och P1 samt i appen Sveriges Radio Play.